Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Ahlgren/STCC

STCC-premiär i helgen

I helgen startar STCC. Det är den tjugonde upplagan sedan starten 1996. Startfältet i kungaklassen STCC är rätt glest men materialet är bra.

Det kommer tio bilar till start i STCC i Skövde. Alla är därmed garanterade poäng!

Polestar Cyan Racing som varit klassens dominant de senaste åren får väl gälla som favorit även i år men konkurrensen verkar ha hårdnat.

Polestar Cyan Racing ställer upp med Richard Göransson, Robert Dahlgren och nya zeeländaren Scott McLaughlin som vikarierar för Prins Carl Philip som är upptagen av sin pappa Carl Gustavs 70-årsdag.

Ett nygammalt inslag i startlistan är Flash Engineering som bara för några veckor sedan avslöjade att de gör comeback.

Teamägaren Jan ”Flash” Nilsson kör dock inte själv. Han har kontrakterat förre Formel 1-testaren Björn Wirdheim, talangen Reuben Kressner och Linus Ohlsson (före detta Team Tidö och Polestar i STCC) som reservförare. FE kör med Saab 9-3 kaross, de bilar Team Tidö körde i fjol.

Linus Ohlsson får hoppa in direkt i Skövde då Björn Wirdheim har uppdrag i Japan där han varit aktiv de senaste åren. Linus själv hoppas på fler inhopp under året och det blir intressant att se vad Flash Engineering gör om Linus Ohlsson vinner i Skövde.

Nytt inslag är också att PWR bytt från Saab till Seat och kör i den svenska generalagentens officiella team.

PWR behåller sina förare från i fjol, det vill säga Daniel Haglöf och Emma Kimiläinen men har förstärkt med Johan Kristoffersson. Johan vann STCC 2012 och är flerfaldig mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Hans huvuduppgift i år är dock att köra rallycross-VM för Volkswagen Sverige.

Likt Björn Wirdheim kommer Johan Kristoffersson därför att missa en deltävling i STCC (Solvalla 2-3/9) och det ser nästan ut som en tanke att varje förare i år ska räkna bort sin sämsta tävlingshelg. Såväl kval som båda heaten räknas bort.

Tre team står alltså för lejonparten av årets STCC. Ensamvargar är Mattias Andersson i Dacia Dealer Deam och Rasmus Mårthen i Brovallen Design. De senare har bytt kaross till i år, från Kia till Ford Mondeo.

Supportklasserna i Skövdes STCC-race blir Porsche Carrera Cup Scandinavia och Clio Cup, båda med runt 14-15 bilar i startfältet. Intressant i Porscheklassen är att Fredrik Larsson gör comeback i denna och tar sig an betydligt yngre konkurrenter som Oscar Palm och Robin Hansson med flera.

Lägg därtill Formula STCC Nordic (i.e Formula Renault 1,6) med åtta tappra krigare.

Även rallycrossen med Supercar och Supercar Lites har säsongspremiär. Trots en satsning med en halv miljon i prispengar är det alltjämt ganska tunna startfält.

I stora klassen Supercar får regerande mästaren Kevin Eriksson gälla som favorit. Fjolårstvåan och segrare på Solvalla, Eric Färén, får tyvärr inte ihop det till en satsning i år. En hop norrmän kommer dock att göra sitt yttersta för att stoppa svenskens framfart och just i Skövde bjuder irländaren Derek Tohill upp till dans. Detta som en förberedelse för en satsning på europamästerskapet.

Även i Supercar Lites bär fjolårsvinnaren favoritskapet. Tobias Brink slipper nu dessutom ha Kevin Hansen att fightas med då denne kör Supercar internationellt.

Men Thomas Bryntesson, som bor i Sverige men kör på norsk licens, blommade ut på allvar i fjol och kan ställa till det.