Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polestar

STCC-succé på Solvalla

Det blev ett händelserikt STCC-lopp på Solvalla. Men ingen kunde göra något åt dagens suverän Thed Björk som vann varje gång han var ute på banan.

Asfalten på Solvalla pallade inte riktigt trycket och värmen och fredagens aktiviteter fick blåsas av. Asfalten sprack helt enkelt och en ny fick läggas på kvällen.

 Till lördagens STCC-kval vattnade (!) man därför asfalten så den skulle svalna och inte spricka igen. Det fick naturligtvis till följd att det blev halt men konstigt nog höll sig alla fjorton STCC-förare borta från betongblocken som omgärdar den temporära banan.

Thed Björk, Volvo, stod i en klass för sig i kvalet och vann alla tre kvalomgångarna. I det sista dock bara 0,3 sekunder före Fredrik Larsson, BMW, Linus Ohlsson, Volvo, Robert Dahlgren, Volvo och Robin Rudholm, BMW.

 Richard Göransson, BMW, hade oflyt. I första kvalomgången klarade han sig vidare som tia och siste man till Q2. Väl där uppdagades vad som varit hans problem, en brusten bärarm, och han kunde inte fullfölja ett varv.

 Robert Dahlgren var ofin nog att eliminera sin teamkamrat i Volvo, Fredrik Ekblom, i Q2 och gjorde det på allra sista varvet.

Finalen blev en händelserik historia.

 Thed Björk tog starten före Fredrik Larsson men redan i kurva två passerade Linus Ohlsson Larsson.

 Jocke Mangs och Alexander Graff bröt på första varvet och säkerhetsbilen kom ut för att funktionärerna skulle få undan bilarna på ett säkert sätt.

 På tredje varvet snurrade Richard Göransson och på varvet efter tryckte Robert Dahlgren ut Robin Rudholm som tvingades bryta.

 På varv fem snurrade Linus Ohlsson och föll till femte plats. Detta skedde med lite hjälp av Fredrik Larsson som fick ett drive-through-straff (köra sakta genom depån) för detta. Vilket ignorerades och omvandlades till uteslutning.

Resten av loppet blev en ren defilering av Volvo/Polestar som tog hand om de fyra första platserna genom Björk, Dahlgren, Ekblom och Ohlsson. Femte föraren Carl-Philip Bernadotte kom aldrig till start. Det kom ett bröllop i vägen.

 Richard Göransson visade att det går att köra om även på Solvalla och körde upp sig från sista till femte.

Fint väder och om inte fullspikat så väldigt mycket folk på Solvalla. En gissning är runt 15 000 åskådare, baserat på att över 10 000 biljetter sålts i förhand.