Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Bli en bättre förare när du kör på bana
2 AV 2
Foto: Anders Helgesson / STCC

STCC:s första elbil avtäckt

Nu har första nya, eldrivna STCC-bilen sett dagens ljus – en Tesla Model 3. Dock får bilen vänta på att tävla då årets säsong är inställd.

Det var i fjol som STCC-organisationen gick ut och meddelade att de blir första nationella standardvagnsmästerskapet i världen att gå över till ren eldrift. Tanken var att 2023 skulle vara premiäråret för ”nya” STCC, men för bara en dryg vecka sedan nåddes vi av beskedet att säsongen är inställd på grund av att det saknas bilar.
Framskjutandet av premiärsäsongen hindrar dock inte presentationer av de nya bilarna – först ut är Brink Motorsports Tesla Model 3 vars skynke gled av karossen vid ett evenemang tidigare i dag.

– Äntligen! Nu börjar pusselbitarna falla på plats och detta är en stor dag för samtliga involverade när vi äntligen kan avslöja vår första färdiga STCC-bil av den nya elektriska generationen, säger Micke Bern, vd för STCC, och fortsätter.

– Den första bilen har precis levererats till Sverige och härnäst väntar en mycket spännande tid med leveranser, följt av de första officiella testerna som är en avgörande del i teamens förberedelser inför den historiska 2024-säsongen. Vi har fortfarande en lång väg att gå, men vi är på rätt väg framåt.

1 AV 3
Foto: Anders Helgesson / STCC
2 AV 3
Foto: Anders Helgesson / STCC
3 AV 3
Foto: Anders Helgesson / STCC

Företaget EPWR, som är en del av PWR Group där bland annat PWR Racing ingår, står för konstruktionen. Elmotorn levererar 550 hästkrafter till bakhjulen som skjuter iväg bilen till 100 km/h på under tre sekunder.
Karossen i rå och exponerad naturkomposit beskrivs som ”ett högpresterande naturfiber som bland annat används i Formel 1 och erbjuder samma hållfastighetsnivå som kolfiber, men med betydligt reducerad miljöpåverkan”. 

1 AV 2
Foto: Anders Helgesson / STCC
2 AV 2
Foto: Anders Helgesson / STCC

Kommande presentationer, där nästa äger rum i slutet av september, kommer att visa upp STCC-elbilar baserade på BMW i4, Cupra Born och Volkswagen ID.3. Originalchassin används men tävlingsmodifieras av nämnda EPWR.

– Medan det nog inte har undgått någon att vi har haft en tuff period med förseningar, så är vi glada över att äntligen kunna inleda leveranserna av en helt ny generation av spektakulära och hållbara tävlingsbilar, säger Micke Jansson, vd för EPWR, och fortsätter:

– Vi levererar de första bilarna till STCC under de kommande veckorna som sedan levererar vidare till teamen. Nu ser vi fram emot de kommande testerna på svenska banor där vi kommer att kunna samla in en stor mängd data i vårt ständiga utvecklingsarbete inför 2024 och vidare.