Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stefan Johansson demonstrerar hur det är att köra F1-bil med halo

Det nya huvudskyddet halo infördes lagom till årets F1-säsong med syfte att förbättra förarnas säkerhet. Men kritiken har varit hård, kanske framför allt angående skyddet utseende. Men rent praktiskt – hur påverkar den nya halon sikten? I en ny video demonstrerar svenske före detta F1-föraren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson hur det är att ratta en F1-bil utrustad med den nya huvudskyddet.

https://youtu.be/K4fiB9dpY8Q

Det ska dock påpekas att Stefan Johansson inte utför testet i någon riktig F1-bil. Istället är det en avancerad simulator som får agera testfordon. Riggen Stefan Johansson använder i testet kommer från CXC Simulations och är emellertid inget amatörbygge. Priserna börjar på 49 000 dollar, ungefär 410 000 kronor, men då ingår inte widescreen-skärmarna och VR-tekniken från Oculus. Enligt amerikanska 

Motor Authority kostar den simulator Lill-Lövis använder i videon runt 85 000 dollar, det vill säga omkring 710 000 översatt till svenska kronor.

Men åter till ämnet: hur är det med sikten i dagens F1-bilar?

På det det stora hela beskriver Stefan Johansson sikten och känslan liknande den i en LMP1-racer, med den enda uppenbara skillnaden att F1-bilen saknar tak.

Stefan verkar inte störas något särskilt av den nya halon. Framför allt inte under körning.

– Du sitter ändå aldrig med huvudet rakt fram när du kör. Du vrider alltid på huvudet beroende på hur banan svänger, säger Lill-Lövis bland annat.

Däremot är Lill-Lövis lite fundersam över hur sikten påverkas av det nya huvudskyddet i själva startmomentet. För att se startlamporna behöver föraren titta ”över kanten”.

- Man måste vrida upp huvudet, annars ser du ingenting, säger Johansson.

Se mer i videon ovan.