Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ingemar Stenmark tävlade i Porsche på snö och is under Race of Champions.Ingemar Stenmark tävlade i Porsche på snö och is under Race of Champions.Ingemar Stenmark tävlade i Porsche på snö och is under Race of Champions.
Ingemar Stenmark tävlade i Porsche på snö och is under Race of Champions. Foto: Marcus Engström

Stenmark: ”Varje gång jag sitter i tävlingsbilen är bra”

Underlaget är välbekant men verktyget nytt.

Ingemar Stenmark laddar upp inför tävlingssäsongen i Porsche Sprint Challenge med att köra på snö och is i Race of Champions.

– Jag tror att varje gång jag sitter i bilen är nyttigt, jag vänjer mig mer och mer, säger Stenmark.

Vi sitter i förarnas egen lounge alldeles intill tävlingsbanan vid Piteå havsbad. Ingemar Stenmark är inbjuden till tävlingen som ”kändis” och ska tävla mot teamkompisen i Sprint Challenge, norrmannan Aksel Lund Svindal, Anja Pärson och Jonas Björkman.

Bakom oss vimlar racing- och rallyvärldsmästare från världens alla hörn. Amerikanen Colton Herta, som nyligen vann 24-timmarsloppet på Daytona och som vunnit totalt sex race i IndyCar, rundar Stenmark när han ska till havet för att testa isbad.

Är det någon förare här som du studerat och imponerats av?

– Petter Solberg körde överraskande bra och med känsla. Han var duktig. Det är alltid roligt att se på de som kan och hur de gör.

Stenmark fick också chansen att sitta i passagerarstolen under nationstävlingen. Och det var inte vilken förare som helst som satt vid ratten. Stenmark åkte med F1-stjärnan Mick Schumacher.

Kunde du specialstudera hans körstil och lära dig något?

– Han körde fort in i kurvorna och sen ställde han upp bilen i sladd. Men det var i en Polaris så det var helt annorlunda jämfört med Porschen. Det var riktigt kul att åka med.

Stenmark har följt Micks pappa Michael genom åren och sett flera F1-lopp i Monaco.

– Jag såg också ett lopp på Imola en gång men det var före Schumachers tid, det var med Stefan Johansson och det gänget.

I Piteå fick Stenmark chansen att prova Porsches bilar under ett speciellt event på en plogad isbana.

– Det är nyttigt att bara sitta i bilen ofta och köra. Man kan få lite klaustrofobi i början, du ser ganska lite och du sitter hårt fastspänd och kan inte röra dig.

Har du tränat på något speciellt inför tävlingssäsongen?

– Hittills har jag väl bara lagt in tävlingarna i kalendern. Men förra året tränade jag nacken lite extra. Jag blev lite stel i nacken. Men vi kör bara i 20 minuter i racen så det ska jag väl klara av.

– Jag har också problem med ett diskbråck, det måste jag underhålla lite oavsett om jag kör bil eller inte. Jag har svårt att köra bil länge, efter två timmar måste jag ut och stretcha.

Race of Champions är lite som Mästarnas Mästare med idrottare från olika discipliner träffas. Känner du igen stämningen här bland förarna?

– Ja, de har säkert jätteroligt och kan utbyta erfarenheter. Sen har de skoj också, jag tror att tävlingsmomentet är en sak, klart att alla vill vinna, men jag tror de flesta är här för att ha roligt och umgås.

– Många kända förare kommer också tillbaka år efter år, det är ett fantastiskt evenemang, och kul för publiken att se hur de bemästrar de olika bilarna.

I kändistävlingen slog Ingemar Anja Pärson i en ren Tärnabyduell. Aksel Lund Svindal slog ut Jonas Björkman fram till en ren final mellan de två nyblivna teamkompisarna i Porsches Sprint Challenge-satsning.

– Det här är första gången vi är tillsammans som ett team och det är klart att vi hjälper varandra lite.

Teamkompisar eller inte, finalen blev en rysare där Svindal vann med 0,8 sekunder. Men ett misstag i sista kurvan höll på att kosta norrmannen segern då Stenmark kom i en mäktig slutspurt.