Stor intervju med Marcus Ericsson
Vår man i F1-cirkusen, Janne Blomqvist, var på plats i Bahrain och träffade Marcus Ericsson under testdagarna. Så här går snacket inför premiären i Melbourne. Den första med en svensk på startlinjen på 23 år!
Nu är det inte långt kvar till premiären, vad har du för känsla när det börjar närma sig?
– Än är det väl lite ovisst för vår del, men vi är inte ensamma om det. Alla har haft sin beskärda del av problem med alla utmaningar och det nya reglementet. Själv känner jag mig väl förberedd, har bättre fysisk status än någonsin och jag är även mentalt förberedd för utmaningen – jag känner mig inte orolig.
Vad har varit den största utmaningen i bytet mellan GP2 och Formel 1?
– Att jobba med ett team som består av 100-tals människor istället för med ett team som består av 15-20 personer är en stor omställning. Du har folk som är specialiserade på varje enskilt område och du måste vara mycket mer specifik i din feedback, så det är ett mycket större arbete när du inte är i bilen än vad det var i GP2. I GP2 är det också så att du finjusterar inställningarna, i Formel 1 måste du hela tiden driva utvecklingen framåt. Det har varit en lite annorlunda upplevelse, sen är det även allt runtomkring som varit väldigt annorlunda.
Rent körmässigt då?
– Våra nya motorer med alla "power units" är helt annorlunda mot något jag kört tidigare, man får ändra om lite hur man kör. Man får vara försiktig i utgångarna av kurvorna med det ökade vridmomentet, har man lite för mycket styrvinkel och gasar för tidigt är det förvånansvärt lätt att snurra bilen ut ur kurvorna som, på tv eller för någon som står och tittar vid sidan, ser väldigt amatörmässigt ut. Men inifrån har man märkt att det är väldigt lätt hänt i de här bilarna om man inte är på sin vakt hela tiden.
Innan den här säsongen, med alla förändringar på motorer och liknande så känns det nästan som att det är en ny sport, en helt annan typ av bil och körning. Upplever du att det är så eller är det fortfarande gasa, bromsa och styra som gäller?
– Jag tycker det är lite överdrivet, det är fortfarande samma sak, men visst är det lite annorlunda saker. Man får köra på ett lite annat sätt, men man behöver inte ändra hela sin körstil och lära sig allt från början igen.
Passar det här reglementet ditt sätt att köra?
– Jag tror det är lite för tidigt och säga, som alltid när man kör måste man vara flexibel till det man har under sig och beroende på hur bilen är så måste man kunna anpassa din körning därefter. Om de nya motorerna kräver en viss typ av körning så måste man kunna anpassa sig efter det och det tycker jag är en av mina styrkor, att anpassa mig till olika bilar, olika underlag och så vidare.
Något som inte skiljer sig i Formel 1 mot vad du tidigare kört är samarbetet med en raceingenjör (hos Caterham Angel Baena), hur har det fungerat så här långt?
– När det gäller just den aspekten så är det den person du hela tiden kommunicerar med om bilen. Samarbetet med min ingenjör, spanjoren Angel Baena, har fungerat jättebra. Han är lite i samma sits som mig, han har varit med i Formel 1 en hel del år men inte varit raceingejör, så det här är hans chans också att etablera sig på riktigt allvar. Därför känns det rätt så bra att jobba med just honom, vi är båda två väldigt hungriga på framgång och att försöka göra ett bra jobb i år, så än så länge har det fungerat mycket bra.
Sett till försäsongen har det ju sett allt annat än bra ut med mängder av tekniska problem. Hur oroad över det är du?
– Hade det bara varit vi som haft problem en sådan här försäsong hade det varit väldigt oroande, men när man kollar hela depån är vi långt ifrån ensamma om att ha mycket problem så därför känner jag mig inte superoroad. Vi vet att det kommer bli tufft, speciellt i början av säsongen, med att få allting att fungera men tycker ändå det är positivt att Caterham är det team med Renault-motor som kört flest varv. Vi har i mina ögon gjort ett bättre jobb än de övriga Renault-teamen.
Känner du att du har blivit en av grabbarna i depån nu, är du en i gänget bland förarna?
– Det vet jag inte... Jag känner mig i alla fall själv som att jag börjar bli varm i kläderna och känner inte som första gången i Jerez där allt var närmast overkligt. Nu börjar det kännas mer som det ska, man blir van helt enkelt.
Läs hela intervjun där Marcus Ericsson berättar mer om sin relation till teamkompisen Kamui Kobayashi, bilen, Caterham-stallet och hur han ser på premiärtävlingen i Melbourne nu i helgen. Det gör du i Teknikens Värld nummer 7/2014 som är ute i butik nu, eller beställ ditt exemplar online.
Marcus Ericssons Formel 1-debut ser du på söndag klockan 06.30 i Viasat Motor. Kvalet går i samma kanal fast klockan 06.45 på lördagen.
Marcus Ericssons karriär i korthet
1990 Föds den 2 september i Kumla.
1999-2006 Gokart. Svensk mästare i Formel Mini 2003. Internationella tävlingar från 2004.
2007 Mästare i brittiska Formel BMW.
2008 Femma i brittiska F3-mästerkapet.
2009 Mästare i japanska F3-mästerskapet. Deltar i test med Formel 1-stallet Brawn GP.
2010-2013 GP2. Första segern 2010. Bästa slutplacering 6:a (2013).
2014 Formel 1. Kör för Caterham F1 Team.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se