Foto: Mikko Hirvonen

Struligt i rally-VM

Som vi skrev tidigare kommer BMW/Mini att avbryta samarbetet med Prodrive. Nu är det nya orosmoln. Internationella Bilsportförbundet (FIA) och Eurosport kommer inte överens.

Det senare innebär att det kanske inte blir några tv-sändningar alls från närmast Svenska Rallyt men även framöver. Diskussionerna mellan FIA och Eurosport har strandat och FIA har meddelat arrangörer att de får ordna själva med tv-sändningar!

 Även om SVT har folk på plats under Svenska Rallyt så har de förlitat sig på att använda de tv-bilder som Eurosport skulle leverera. Det verkar nu alltså inte ske och det är trist inte bara för tv-tittarna utan främst för rallysporten och dess deltagare.

 En stor anledning till att biltillverkare lägger stora pengar på rally är att de syns i tv. En privatförare som Richard Göransson har skrapat fram tre miljoner för Svenska Rallyt och där är TV-bilder en stor morot.

 När det gäller Mini/Prodrive sägs nu ett besked komma senast måndag. Om kontraktet med Prodrive rivs behöver det dock inte innebära att Mini försvinner ur WRC. Ett italienskt team lär stå redo att ta över och lär i så fall ha sponsorer på 15 miljoner euro med sig i bagaget. Det var vad Mini krävde av Prodrive och de fick fram till och med Monte Carlo-rallyt på sig, utan att lyckas.