Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060720_finnkampen_vinst
060720_finnkampen_vinst
060720_finnkampen_vinst
060720_finnkampen_vinst Foto: Marcus Engström

Svensk succé i Finnkampen

En stjärna, nej två, är födda. Snart 22-årige Patrik Flodin från Hedemora presenterade sig för den stora publiken genom att vinna totalt i Finnkampen på Solvalla. Och själva arrangemanget blev en succé i sig.

Finnkampen hade det lite motigt innan start. En mängd återbud från främst finska stjärnförare bådade inte gott. Men arrangörerna bet ihop, lät tystnaden möta kritiken, och svarade för ett mycket bra jobb. Tävlingen flöt på som om de inte gjort annat tidigare och storpubliken (ca 10 000 personer) njöt i solskenet.

I takt med att tempot höjdes blev duellerna på Solvalla allt tätare. Målgångarna inför den fullsatta huvudläktaren blev ibland så tighta som 5/100-dels sekund. Finska och svenska flaggor vajade, men i slutet mest den svenska. Sverige vann den första, men säkerligen inte sista, Finnkampen med förkrossande 62-28 i poäng.

Patrik Flodin som är född i Hudiksvall men bor i Hedemora spås en lysande rallyframtid. Ifjol ledde han Grupp N i det finska VM-rallyt när han tvingades bryta på sista sträckan. Norske världsmästaren Petter Solberg har noterat hans talang och tagit honom under sina vingars beskydd.

Den utåtriktade och spontane Flodin har redan fått en stor skara supporters inom rallyvärlden. Det lär bli fler i den nu sedan han besegrat förare som Thomas Rådström, Daniel Carlsson, Toni Gardemeister, Jussi Välimäki (som han slog i rallyförarfinalen)och så vidare. I finalen mellan bäste rally och racingförare vann han över STCC-ledande Thed Björk. Men han tvingades till ett tredje och helt avgörande heat eftersom Björk segrade i det första heatet, finalen avgjordes i bäst av tre. Racingförarna överlag gjorde bra ifrån sig på ett underlag, och en typ av bilkörning, de inte är specialister på.

- Det här är den största segern i karriären, jublade Patrik Flodin. Nu måste jag ha mat, har inte kunnat äta på hela dagen, varit så nervös. Och sedan ska vi till Café Opera på fest. Var ligger det?

Det var idel glada miner i solskenet och Finnkampen ges högt betyg av de allra flesta. Det roliga är att Finnkampen tycks ha funnit mycket ny motorsportpublik.

En god vän till mig som sett mer motorsport än de flesta sa att "det är knappt en käft man känner igen, annars brukar det sägas hej varannan minut".

Det är bra för svensk motorsport. Att finna ny publik är svårt, må det handla om vilken sport som helst.

Visst finns det saker att förbättra. Fler biltyper, enklare finalsystem, tydligare resultatredovisning, kortare upplägg. Men i det stora hela blir det godkänt med plus i kanten. För Finnkampen och inte minst Flodin.

Kranskullan Emma Andersson åkte med Flodin i finalheatet och tackade med pokal och segerkyss.

Tvåan Thed Björk har en lustig mössa.

Full fart ut på start- och målrakan av Thed Björk.

Det blev studsigt i landningen efter hoppet.

Det finska landslaget bjöd på klent motstånd.

En glad Patrik Flodin på podiet med resten av landslaget och Emma Andersson.

Aningen snabbare än MacLobell runt Solvalla…

Sverige vann landskampen med 62-28. Det hade inte hjälpt Finland om Mika Salo och Kimi Räikkönen varit med…

… men de finska rallystjärnorna hade bra höjd i hoppet.

Patrik Flodin hissas av lagkamraterna.