Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bildagentur Kräling / Volkswagen / McKlein

Svenska rallyt flyttar från Värmland till Västerbotten

För att ge Svenska rallyt en chans att överleva som VM-deltävling tvingas det flytta, från de klassiska värmlandsskogarna till en motsvarighet 80 mil åt nordost.

Svenska rallyt, eller Rally Sweden som det numera heter för att få en ännu mer internationell prägel på det hela, har körts i Värmland i nuvarande form sedan 1967 (1965-1966 kördes rallyt i Örebro-trakten och 1950-1964 var det ett sommarrally).

De värmländska skogarna är därmed riktigt klassisk rallymark, mark som har fått besök av alla de bästa rallyförarna i världen genom tiderna – från Björn Waldegård och Stig Blomqvist till Ari Vatanen och Colin McRae. Sistnämnda vann aldrig Svenska rallyt men har fått ett backkrön med tillhörande långa hoppsträcka uppkallad efter sig – Colin's Crest.

Men nu är det slut med tävlandet i de värmländska skogarna och inga fler långa hopp av världseliten får vi se vid Colin's Crest. Det har nämligen tagits ett beslut om att den svenska deltävlingen i rally-VM ska flytta norröver, närmare bestämt till Umeå i Västerbotten.

https://youtu.be/qCooX3lDnaE

I filmen ovan ser du några av de bästa hoppen över Colin's Crest, bland annat rekordhoppet på 45 meter satt av Eyvind Brynildsen under 2016 års Svenska rally.

Anledningen till flytten är förstås avsaknaden av en viktig huvudingrediens i ett vinterrally med 100 miljoner tv-tittare och 200 000 åskådare längs med banan, nämligen snö. Flera år har det stora samtalsämnet varit just snöbristen, inte minst i fjol då rallyt trots allt kördes. Och efter fjolårets rally kom det upp till diskussion igen – en flytt.

– En mer snösäker region längre norrut är ett grundkrav som inte är förhandlingsbart i en förlängning av VM-avtalet och att kunna påvisa historiska väderdata har varit centralt, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson som också lägger till att Umeå har bra faciliteter, bland annat i form av god hotellkapacitet och starkt näringsliv.

Avtalet att låta Svenska rallyt fortsätta vara en VM-deltävling efter 2022 är inte i hamn, några detaljer kvarstår.
Men ett första steg kan nu anses ha tagits då WRC Promoter, som äger rättigheterna till rally-VM (WRC), är nöjda med flytten till snösäkrare breddgrader.