Foto: @World / Red Bull Content Pool

Svenska rallyt kan flytta till Norrbotten

Sedan 1950 har Svenska rallyt körts i skogarna i Värmland men nu kan det komma att flytta till Norrbotten på grund av snöbrist.

Rally och Värmland är något som är starkt förknippat. 1950 kördes Midnattssolsrallyt för första gången i landskapet och genomfördes under sommaren. 1964 bytte tävlingen namn till Svenska rallyt och började köras på vintern och har sedan traditionellt hållits i samma område.

På grund av årets milda vinter kan det dock bli ändring på det framöver. Årets Svenska rally genomfördes trots snöbrist och med ett reducerat antal sträckor. Endast två gånger tidigare har rallyt ställts in varav den första 1974 till följd av oljekrisen och sedan 1990 på grund av en mild vinter och snöbrist. Svenska rallyt är även det enda rallyt i WRC-kalendern som hålls på snö.

LÄS MER: Svenska rallyt

Det har redan lämnats in en ansökan om att få anordna rallyt i Jämtland med Östersund som huvudort. Men nu har fyra Norrbottenskommuner bjudits in att ansöka om värdskap. Det rör sig om Kalix, Boden, Luleå och Piteå.

– Jag är stolt över att Luleå tillsammans med grannkommunerna har fått förfrågan om att stå värd för det Svenska VM-rallyt. Om det skulle hamna här skulle det betyda oerhört mycket för det lokala näringslivet och besöksnäringen i synnerhet, säger Luleå kommuns kommunalråd Lenita Ericson.

Svenska rallyt är en enorm publikmagnet med 100 miljoner tv-tittare och 200 000 tävlingsbesökare, och det skulle så klart innebära stora möjligheter för de orter dit arrangemanget flyttas. Svenska rallyt undersöker just nu vilka kommersiella, sportsliga och besöksnäringsmässiga förutsättningar de fyra kommunerna har att erbjuda.

– Det skulle vara enormt viktigt för den här regionen om Svenska Rallyt hamnade här, säger Tommy Nilsson, kommunalråd i Kalix kommun.

Nedan är en sammanfattning av årets Svenska rally och som du ser är det inte så mycket snö på vägarna.

https://www.facebook.com/OfficialRallySweden/videos/1117585498604694/