Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080210-svrally-latvala
080210-svrally-latvala
080210-svrally-latvala
080210-svrally-latvala Foto: Canon EOS-1D Mark II N / Les Kolczak / FORD

Svenska Rallyt: Latvala yngste segraren hittills

Nya finske rallykometen Jari-Matti Latvala segrade i Svenska Rallyt. Därmed blev Fordföraren vid 22 års ålder den yngste segraren någonsin i ett VM-rally.

Rallyt avgjordes redan igår. Med närmare en minuts ledning var det ingen som skulle kunna köra ifatt om inte Latvala gjorde ett misstag, vilket han aldrig gjorde. Det enda som skulle kunna stoppa J-M Latvala var teamorder från den egna ledningen om att tvåan Mikko Hirvonen skulle få passera på grund av bättre förutsättningar att vinna VM. Den ordern kom inte.

Trea blev publikfriaren Gigi Galli och därmed blev det trippel Ford på prispallen.

Om Latvala nu är yngst är det fara värt att han snart blir av med den utmärkelsen snart. Blott 18-årige Andreas Mikkelsen från Norge blev femma och stressade i sin framfart mot den platsen Mathew Wilson av vägen. Wilson är son till stallchefen i Ford M-sport, Malcolm Wilson.

Patrik Sandell gjorde en stark uppkörning i PWRC sedan han snurrat bort ledningen under lördagen. Han blev nu trea i klassen i sin första tävling för Peugeot. Det blev finsk seger även i den klassen genom Juho Hänninen.

Eftersom reglerna tillåter en förare som brutit att fortsätta köra dagen efter gjorde både Sebastien Loeb och Henning Solberg det. Båda var blixtrande snabba på lördagen respektive söndagen. Loeb så snabb att han fastnade i en av polisens fartkontroller och efter det kastade han in handduken och bröt på riktigt. Solberg vann alla sträckor under söndagen men var naturligtvis chanslös i totalsammandraget. Han slutade på 13:e plats.

Se ett större reportage om Svenska Rallyt i Teknikens Värld nummer 5/08.

 

Resultat: www.wrc.com