Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-svrallyt-pg
080207-svrallyt-pg
080207-svrallyt-pg
080207-svrallyt-pg

Svenska Rallyt: PG kör utan lön!

Om några timmar startar Svenska Rallyt. Världens bästa rallyförare med Sebastien Loeb i spetsen ska göra upp om segern. Mitt i allt, svensken PG Andersson, ende förare som kör fabriksbil utan lön!

När Suzukis andrabil skulle bemannas stod fyra-fem förare på rad och försökte övertyga Suzuki om att de var rätt man. En av dem var PG Andersson. Han gjorde ett genidrag. Han förklarade för Suzuki att han var villig att köra tre år utan att få betalt. På det viset förstod Suzuki att PG var seriöst intresserad av att föra teamet framåt och inte så här direkt kräva en fet lön.

Suzuki nappade och fick en blivande världsförare gratis. PG var med i hetluften och som WRC-förare kunde han knyta personliga sponsorer till sig själv och mat och potatis var fixat.

Ideén fick han av DTM-mästaren Mattias Ekström som är en god vän. Ekström gjorde likadant när han ville in i Audis DTM-team och resten är historia. Idag är Mattias tvåfaldig mästare och uppbär mångmiljonbelopp i lön.

PG går i kväll ut mot Petter Solberg på Super Special-sträckan på Färjestads travbana. Det blir en första värdemätare inför tusentals svenska och norska rallyfans. Tyvärr kommer de inte att få se så mycket snö, eller is för den delen. Tövädret har tärt hårt på banan. När jag anlände idag vid lunch var det sex grader varmt! Det är det varmaste Svenska Rallyt sedan det kördes som Midnattsolsrally – på sommaren.

Men längre norrut rapporteras om en hel del snö längs vägarna och om inte stenhårda isvägar så i alla fall isbelagda. Men rallybilarna med sina långa dubbar kommer att slita isen i stycken och det kommer att tränga fram grus. Hur vägarna slutligen ska se ut på de sträckor där även SM-ekipagen ska köra vill man inte ens tänka på. Och alla sträckor ska köras två gånger.

Kvällens korta sträcka får ingen stor vinnare men den kan få förlorare. Den som är snabbast är det med liten marginal, men den som får problem eller åker av kan ha förlorat hela tävlingen.

Du ser sträckan live på SVT 24 klockan 20.00.

I övrigt noterar jag att Aftonbladet fortsätter att ha järnkoll på rally. Först fadäsen med att gå ut och säga att Citroëns rallyteam haft onyktra lastbilschaufförer. Nu gör de en förhandsartikel om rallyt och toppar det med en bild på Daniel Carlsson. I en Mitsubishi. Från 2006.

Ungefär som om UEFA-cupen i fotboll skulle börja, Helsingborg var med, och då drar vi förstås på en bild av Henke Larsson. I Manchester United-dress.

Snyggt jobbat!