Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080208-svrallyt-ford
080208-svrallyt-ford
080208-svrallyt-ford
080208-svrallyt-ford Foto: Canon EOS-1D Mark III / Les Kolczak / FORD

Svenska Rallyt: Totaldominans av Ford

Om man är finländare och/eller Ford-fantast är årets Svenska Rally hur kul som helst, För andra är det en trist historia med vattensjuka vägar, ingen sol, ibland regn och stundtals dimma.

Det är med andra ord inget vidare rallyväder i Värmland och det tycks avspegla sig på publiken som är förvånansvärt lågmäld. Men det finns förstås undantag, framförallt i det blå/vita lägret.

Finland dominerar tävlingen. I WRC leder Jari-Matti Latvala före Mikko Hirvonen, båda fabriksförare i Ford. Trea norrmannen Henning Solberg, fyra italienske publikfavoriten Gigi Galli. Även dessa kör Ford Focus.

Det finns knappt något motstånd. Sebastien Loeb har brutit efter sin avåkning (som visade sig vara en rullning) på SS 4. Hans teamkamrat i Citroën, Dani Sordo, var slagen innan start. Han bytte motor efter Monte Carlo och fick fem minuters tidstilläggg innan han kört en enda motor. Nya regler säger att en WRC-motor ska hålla i minst tre tävlingar. Men det gäller bara om man kommer i mål i tävlingarna, bryter du med motorfel är det fritt fram att byta vilket Toni Gardemeister, Suzuki, gjort utan att få tidstillägg. 

Subaru är snabba på enstaka sträckor men har inget med segerstriden att göra. Det kommer att stå mellan de fyra Ford-förarna. I morgon spårar Latvala först i spåret och lär inte vara lika överlägsen som idag. Han vann samtliga sex ”riktiga” sträckor idag, En ”Super-stage” återstår att köra.

PG Andersson fick ett kort rally även han. Snurrade på SS 3 och drog med sig en del snö i kylaren. Möjligen var det detta som ledde till att motorn gav upp på sträckan efter på grund av överhettning. Motorn undersöks just nu.

Andersson och Loeb kan starta om enligt regelboken men är hopplöst långt efter och kör de är det bara PR-verksamhet.

En glädjande svensk nyhet är att Patrick Sandell leder den mindre trimmade klassen i sin Peugeot. Det är debut i Peugeot, Sandell blev juniorvärldsmästare 2006, men då i Renault.

 

Resultat: www.wrc.com