Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Felix Rosenqvist höll ledningen i Indycartävlingen i sju varv innan han föll bakåt i fältet.
Felix Rosenqvist höll ledningen i Indycartävlingen i sju varv innan han föll bakåt i fältet.
Felix Rosenqvist höll ledningen i Indycartävlingen i sju varv innan han föll bakåt i fältet.
1 AV 2
Felix Rosenqvist höll ledningen i Indycartävlingen i sju varv innan han föll bakåt i fältet.
Foto: AJ MAST / AP TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Foto: Jan-Erik Berggren / Bonnier News

Svenskarna tappade ledningen i Indycar

Svenskarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist inledde i varsin ände av Indycarloppet i Indianapolis.

Men till slut hade båda tappat ledningen och båda slutade i mitten av fältet.

– Vi hade helt enkelt inte farten i bilen, förklarade Rosenqvist.

– Med den startpositionen gjorde jag vad jag kunde, sa Ericsson.

Det skulle bli den stora hemkomsten för Marcus Ericsson som inledde partyt hemma i Indianapolis med att sjunga Abba vid en större tillställning torsdag kväll.

Men det blev inget ”The Winner takes it all” den här gången i Indianapolis för Ericsson. Ett motorhaveri i kvalet tvingade Ericsson att starta längst bak i fältet och sitta och se på när kompisen Felix Rosenqvist ledde fältet över startlinjen från pole position.

Ericssons strategi var tydlig: många varv före det första depåstoppet för att se kunna anpassa de andra två stoppen efter säkerhetsbil och gulflaggor.

Men för att den taktiken skulle lyckas behöver Ericsson att incidenterna inträffade på de rätta varven. Det gjorde de inte. 

Alla toppförarna gjorde sitt andra depåstopp samtidigt och alla låg på samma däck- och bränslestrategi. Därmed hade Ericsson inget manöverutrymme.

”Gjorde vad jag kunde”

– Målsättningen var topp-tio och jag kom elva. Det får jag vara nöjd med. Det var i alla fall bra att motorhaveriet kom i kvalet och inte i loppet, då hade det garanterat blivit noll poäng.

Ericsson kom till Indianapolis med en ledning på åtta poäng men åker därifrån nio poäng bakom Will Power.

Med fyra deltävlingar kvar ser det ut att bli en kamp mellan Ericsson och Power med ett par förare ytterligare 30-talet poäng bakom och redo att slåss om slutsegern om de två i toppen råkar ut för nollpoängare.

Ericsson ser fram emot de fyra återstående deltävlingarna.

– Jag tycker att vi har en bra chans på alla banor och vi har kört bra på dem tidigare. 

Felix Rosenqvist imponerade stort i kvalet men precis som flera gånger tidigare i år lyckades inte McLaren-teamet knyta ihop säcken. 

– Det verkar som att de var något som låg på bromsarna i början, det släppte på slutet men en sån detalj räcker för att det inte ska gå. Det kändes inte som att vi hade farten i bilen. Bromsproblemet påverkade toppfarten. 

Ni är snabba stundtals men har svårt att få till en hel tävlingshelg, varför?

– Vi är bara två bilar i teamet, det ska bli tre nästa år, och det påverkar en del. Ligger vi fel med inställningarna så är båda fel, med en tredje bil finns det mer data att gå på. Men vi utvecklas hela tiden men är ännu inte lika jämna som Ganassi och Penske.

Efter att ha haft ledningen i sju varv backade Rosenqvist till nionde plats, två placeringar före Ericsson över mållinjen.

Alexander Rossi vann sin första seger sedan 2019 före danske sensationen Christian Lundgaard, 21. Will Powers tredjeplats räckte för att ta honom förbi Marcus Ericsson i mästerskapstabellen. Nästa tävling körs i Nashville kommande helg.