Tata Super Nano – världens billigaste bil nu med muskler

Trodde du att styling och tuning var något för enbart tyska prestandabilar? Tänk om. Till och med världens billigaste bil – Tata Nano – kan genomgå kraftiga förvandlingar.

2009 lanserades indiska Tata Nano, bilen som skulle sätta Indien på hjul. Med en låg prislapp, cirka 15 000 kronor, skulle den även bli en exportsuccé till andra utvecklingsländer. Så blev det inte. Exempelvis såldes endast 554 exemplar under december månad förra året. Katastrof.

Kanske har den svaga försäljningen berott på utseendet och den klena drivlinan? I så fall kanske motorsportfirman JA Motorsport (som bygger bland annat Formel Ford-bilar i Indien) har svaret på hur Nano skulle ha sett ut och varit från början.

De har nämligen gjort en prestandaversion av världens billigaste bil. Originalmotorn med två cylindrar på sammanlagt 0,6 liter och 35 hästkrafter har fått maka på sig för att få plats med en fyrcylindrig maskin på 1,4 liter och 230 hästkrafter. Drivningen sker fortsatt på bakhjulen.

JA Motors har dessutom smackat på ett rejält bodykit, slicks, feta bromsar, Recaro-stolar och störtbur samtidigt som baksätet har slängts ut för att spara kilon. Dessutom är bilen utrustad med paddlar vid ratten för sportiga växlingar.

Plötsligt är det inte längre Tata Nano vi tittar på, utan Tata Super Nano. En indisk supersportbil som toppar 190 km/h. Kanske inte låter speciellt snabbt, men i denna lilla kärra lär det kännas som 300 km/h, speciellt om man är van vid originalbilens toppfart på 105 km/h.

Som du kanske redan anat så är detta inte en bil för gatan utan är som gjord för motorsport. Men den ska inte byggas i fler exemplar än den vi ser på bilderna här. Så någon ny racingklass är det inte vi ser på.