Foto: Martin Öberg

Teknikens Värld gör inhopp i GT4 Scandinavia

Vår Linus Pröjtz greppar racingratten på nytt. Tillsammans med talangen Hugo Andersson kör han en Porsche 718 Cayman GT4 i Midnattssolsloppet.

Helgen innan midsommar siktar racing-Sverige norrut för vad som kommer att bli det första Midnattssolsloppet på nybyggda Drivecenter Arena i Fällfors drygt fem mil från Skellefteå och Piteå. Carrera Cup och TCR (före detta STCC) i all ära, men från vår synvinkel blir nystartade GT4 Scandinavia huvudattraktionen. Linus Pröjtz kommer till start i Porsche Sveriges 718 Cayman GT4, en bil han delar med 17-årige racingtalangen Hugo Andersson från Täby.

Andersson, som till vardags pluggar på fordonsprogrammet i Sollentuna, är del i Porsche Sveriges färska juniorsatsning PCCS Driver Development Programme. Han tog inför säsongen 2018 steget från en internationell gokartkarriär till Carrera Cup Scandinavia – närmare bestämt Approved Cup för 991 generation-1-bilar. 2019 fortsätter han på samma spår.

Hugo Andersson kör i par med vår Linus Pröjtz. Foto: Micke Fransson/teambild.se

Vid försäsongstesterna på Gelleråsen i april var han snabbast i klassen och sjunde snabbast totalt. Första tävlingen vid premiären på Knutstorp gav en seger i klassen, så farten finns onekligen där. Nu väntar Porsche 718 Cayman GT4 i GT4 Scandinavia, vilket bland annat innebär förarbyte.

– Jag är jättetaggad och det ska bli väldigt roligt att testa den nya bilen och köra längre race, berättar Hugo.

Ända sedan han gav sig på en internationell gokartkarriär 2015 så har Philip Morin agerat förarcoach. Samme Philip körde både Carrera Cup och Supercupen i samband med Formel 1, han var uttagen till internationella Porsche Motorsport Junior Programme shootout både 2016 och 2017 samt körde STCC under fjolåret. Med andra ord enorm erfarenhet som kan komma väl till pass för den 17-årige Andersson.

– Philip är en av orsakerna till att vi valde Porsche Carrera Cup Scandinavia. En annan är att Carrera Cup lockade och kändes mest spännande att testa på, har Hugo tidigare berättat via PWR Racing.

Hugo Anderson under försäsongstesterna i Karlskoga. Foto: Linus Pröjtz

För två år sedan var det med just Philip Morin som Linus Pröjtz gjorde inhopp i Swedish GT med förra generationens Cayman GT4 vid premiärtävlingarna på Knutstorp – ett äventyr som slutade med en seger och en tredjeplats i GT4-klassen.

Så hur ser du på det här äventyret, Linus?

– Ny bil, ny klass och ny bana som är den längsta i Sverige – det ska bli hysteriskt intressant. Dessutom med förartalangen Hugo Andersson som teamkompis, säger Linus.

– Mitt förra inhopp i en GT4-bil gav utan tvivel mersmak liksom möjligheten att få dela upplevelsen med ett proffs – då Morin och nu Andersson. Men dåvarande tävlingsformen med olika biltyper under samma paraply var en nödlösning som aldrig riktigt fungerade. Nu renodlas klassen med enbart GT4-bilar, vilket är helt rätt väg att gå.

– Att, för våra läsares del, få betrakta den nya GT4-verkligheten från positionen bakom ratten är optimalt utifrån ett journalistiskt perspektiv, avslutar en taggad Linus Pröjtz.

Tävlingsdagarna är fredag-lördag 14-15 juni och det är startnummer 718 ni ska hålla koll på.