Foto: Volvo Polestar Racing

Tekniska problem i Australien grusade Volvos premiärhelg

På nytt hindrade tekniska problem Volvo Polestar Racing i V8 Supercars-premiärhelgens tredje och avslutande tävling.

Teknikens Värld

Scott McLaughlin startade på fjärde plats och tog en placering i starten innan generatorn gav upp i hans tävlingsbil, något som innebar att hans kyldräkt slutade att fungera i den 30-gradiga hettan och tvingade honom att göra två extra depåstopp. 21-åringen korsade mållinjen på 18:e plats.

– Helgens sista tävling var den av de tuffaste i mitt liv då min kyldräkt slutade att fungera på grund av problem med generatorn. Det har varit en riktigt tung helg och vi förtjänade bättre. Men jag tycker fortfarande att vi ska vara stolta, farten i bilen har varit riktigt bra hela helgen och vi kommer att kämpa tillbaka, säger McLaughlin.

Segrade gjorde Holden Racing Team-föraren James Courtney som blev den första föraren sedan 2009 att stå längst upp på pallen två år i rad i Adelaide. Courtney var hårt jagad av Shane Van Gisbergen i slutskedet av tävlingen och blev dessutom passerad med bara några få varv kvar. Men Van Gisbergen lämnade tillbaka ledningen självmant då han körde på Courtney under omkörningen och lyckades sedan inte köra om igen.

Det sista varvet blev dramatiskt för fler förare när regerande mästaren Jamie Whincup och Ford-föraren Chaz Mostert slog ihop bara två kurvor från mållinjen. Whincup gick på insidan av Mostert som sedan snurrade och tog med sig Nissan-föraren James Moffat. Mostert och Moffat bröt på platsen medan Whincup tog hand om fjärdeplatsen framför Mark Winterbottom.

David Wall, som ersätter Robert Dahlgren hos Volvo i år, slutade på 16:e plats i dagens tävling.

V8 Supercars fortsätter om två veckor tillsammans med Formel 1 i Melbourne. Den tävlingen är dock ej poänggivande till mästerskapet.

Race 3 – Topp 5

1 James Courtney Holden Commodore 78 varv

2 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +0.7602

3 Garth Tander Holden Commodore +1.8961

4 Jamie Whincup Holden Commodore +13.2981

5 Mark Winterbottom Ford Falcon +13.8968

16 David Wall Volvo S60 +51.8516

18 Scott McLaughlin Volvo S60 +4 varv