Thed Björk och Fredrik Ekblom kör WTCC för Polestar Cyan Racing

Nu har Polestar Cyan Racing även offentliggjort vilka förarna blir i den WTCC-satsning som påbörjas nästa år. De två som ska försvara Polestars färger är Thed Björk och Fredrik Ekblom.

För två månader meddelande Polestar Cyan Racing officiellt att de ska köra WTCC från och med 2016. I samband med det presenterade man även bilen som ska göra upp med bland annat Citroën, Honda och Lada. För en vecka sedan berättade teamet att Robert Dahlgren gör comeback i STCC nästa år, där han kommer att köra parallellt med prins Carl Philip Bernadotte. Därmed kunde vi utesluta Dahlgren som WTCC-förare, även om han är med vid utvecklingen av just WTCC-bilen.

Vilka två som ska köra WTCC för Polestar Cyan Racing nästa år har inte varit speciellt svårt att räkna ut, men nu är det bekräftat. Polestar Cyan Racing tar årets etta och tvåa i STCC och flyttar upp dem ett hack till WTCC. Thed Björk och Fredrik Ekblom dominerade STCC 2015 och skiljdes åt av bara tio poäng när säsongen summerades. Björk körde hem fem vinster under året, Ekblom fyra. Nu ska de försöka dominera standardvagnsracing globalt.

Foto: Dejan Sokolovski

– Vi har en idealisk uppställning med Thed och Fredrik för vårt första år av vår nya WTCC-satsning. Båda två är mycket snabba, erfarna, väl sammansvetsade och jobbar bra med ingenjörsteamet vad gäller att komma ikapp de snabbaste i mästerskapet, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar, Volvo Cars prestandamärke.

Tillsammans har de båda svenska förarna en lång meritlista bestående av totalt tolv titlar, över 100 segrar och deltagande i många olika klasser och race, bland annat DTM, ETCC, Le Mans, 24-timmars på Nürburgring och F3000.

– Att börja ett nytt kapitel i racing med Polestar Cyan Racing och Sverige i ett världsmästerskap är en sann dröm för mig. Detta är det mest motiverad jag känt mig inför en säsong någonsin i min karriär. Jag tvekar inte en sekund att vi har vad som krävs för att jobba oss upp mot toppfighten och säsongen kan inte börja snart nog, säger Thed Björk.

– Att tävla i WTCC har varit mitt mål ända sedan jag anslöt Polestar Cyan Racing 2012 och jag är mycket stolt att få representera teamet i VM. Vi har en fantastisk resa framför oss och jag kommer ge mitt allt. Medan vi har mycket utvecklingsarbete framför oss för att komma ikapp toppen kommer vi att kämpa hårt från första tävling, säger Fredrik Ekblom.

– Thed och Fredrik är två av de absolut bästa touring car-förarna i världen och de har tagit fantastiska resultat för oss tidigare. Båda har spelat en stor roll i utvecklingen av vår nya tävlingsbil och jag ser fram emot att se dem starta vår resa mot toppen av WTCC, säger Christian Dahl, vd för Cyan Racing.