Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Thierry Neuville vinner Rally Sweden

Thierry Neuville, Hyundai, gick inte att stoppa i Rally Sweden. Även om han tog det lugnt under finalsöndagen gick han i mål som segrare.

Tvåan, överraskningen Craig Breen, växte sig allt mer in i tävlingen och Citroën Racing får nog sätta sig vid skrivbordet och fundera på om de ska sidsteppa honom framöver. Det är ju inte tänkt att han ska köra alla deltävlingar, bland annat ska Sébastien Loeb ta hans plats i Rally Korsika i maj.

Läs också: Så var fredagens Rally Sweden

Läs också: Så var lördagens Rally Sweden

Andreas Mikkelsen gick för seger i sin Hyundai men fick nöja sig med tredjeplats vilket väl får anses vara godkänt.

Ott Tanak repade sig aldrig efter sin avåkning när han försökte passera en långsam Kris Meeke, Citroën, på lördagen och slutade nia trots snabba sträcktider. Han blir nog ändå mest ihågkommen för sina kommentarer om tävlingen i sin helhet och de har inte gått så vidare hem i sociala media. Snabb kille, och lika snabb käft utan att koppla in datorn först.

Sébastien Ogier får också skit för att han väntade in i det sista med att köra den allra sista specialsträckan som också var s k Power Stage och gav extra poäng. Men, det var helt enligt regelboken och även om han tappade tid totalt tack vare bestraffning för sen start tog han sin tiondeplats och fyra extra poäng för andraplats i Power Stage.

Pontus Tidemand var favorit till att vinna WRC2, regerande världsmästare som han är i en Skoda Fabia R5. Men japanen Takamoto Katsuta visade sig vare en för stark motståndare och även om Tidemand hyllar honom i efterhand svider det nog i själen.

Katsuta är påläggskalv i Toyota Gazoo-teamet och bor i Finland där teamet har sin bas hos Tommi Mäkinen Racing. I dagsläget kör han Ford Fiesta men det är bara för att Toyota inte har någon bil som klassar in. Snart sitter han i en riktig WRC-bil, frågan är bara på bekostnad av vem?

Resultat:

1 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 2h52.13.1s

2 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +19.8s

3 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +28.3s

4 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +45.8s

5 Hayden Paddon/Sebastian Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +54.4s

6 Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +1m15.3s

7 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +2m04.9s

8 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +2m52.2s

9 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +3m44.4s

10 Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +5m27.4s