Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Till salu: Mario Andrettis Lamborghini Countach

Mario Andretti, en av de stora namnen inom den internationella motorsporthistorien, köpte 1984 en fabriksny Lamborghini Countach. Nu kan den bli din.

Namnet Mario Andretti är tveklöst ett av de stora inom motorsporthistorien, som endast en av få förare att vinna både IndyCar-mästerskapet (fyra gånger), Indianapolis 500 och Formel 1-VM. Det sistnämnda skedde år 1978, och vinsten var ett faktum vid ett lopp som kom att bli minnesvärt av betydligt tristare anledningar – Italiens GP på Monza, där vår egen, tillika Andrettis stallkamrat och vän, Ronnie Peterson förolyckades. Det var även den senaste gången någon från USA vunnit Formel 1-VM.

Nåväl. Efter avslutad Formel 1-karriär återvände Andretti till USA, och fortsatte tävla. Sitt sista lopp i IndyCar vann han 1993, vid en ålder av 53 år, och han är än i dag aktiv inom olika aspekter av motorsporten – bland annat som ambassadör för banan där USA:s Grand Prix (och även IndyCar) körs i dag, Cirucit of the Americas. Vid återvändandet till amerikansk racing verkar Andretti, som är av italiensk härkomst, också fått smak för bilar från sitt forna ursprungsland. Och då närmare bestämt Lamborghini. Från 1984 och framåt har han ägt inte mindre än fem stycken, en Countach från just 1984, en Countach till från 1989, en Diablo från 1991, en Murcielago och en Aventador S.

Nu är den allra första av dessa till salu hos en handlare i Fort Lauderdale i Florida. Bilen ska ha blivit renoverad mekaniskt inifrån och ut, och har – Andrettis faiblesse för Lamborghini till trots – endast gått knappa 3 000 mil. Under restaureringen har en rad subtila unika detaljer bibehållits, exempelvis Mario Andrettis logotyp i stripes på sidorna och extra emblem även på sidospeglarna. Priset för vagnen är satt till 499 000 dollar, eller motsvarande runt 4,7 miljoner kronor. Är du sugen?