Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tina Thörner om åren med McRae: Jag var aldrig rädd

INTERVJU. När Colin McRae bad Tina Thörner sitta i högerstolen och guida honom i Dakarrallyt var svaret givet. ”Colin körde alltid nära gränsen men han slarvade aldrig och jag var aldrig rädd när han körde.” McRae omkom i en helikopterolycka 2007 och i sin bok ”Livet i hundraåttio” berättar Tina om deras långa vänskap och på vilket sätt Colin var en unik förare – och människa.

Colin McRae och Tina Thörner var på väg mot seger i Dakarrallyt 2005 när de kraschade svårt. Tina berättar in sin nya bok ”Livet i hundraåttio” om hur hon vaknade till i bilvraket och lyckades rädda både sig och Colin innan bilen fattade eld.

– Colin hade berättat för mig att det han fruktade allra mest var att brinna upp. Jag förstod att bilen skulle kunna börja brinna och vi behövde ta oss ut snabbt.

De överlevde kraschen och det första Colin gjorde när de kom ur bilen var att ringa hem till sin fru Alison.

– Vi hade känt varandra ända sedan 1991 och jag var en vän till familjen. När jag började åka med Colin bad Alison mig att ta hand om honom. ”Du vet, han är pappa nu och kan inte göra sånt han gjorde förr, du måste lova att du tar hand om honom”, sa hon. Vi har kontakt än i dag.

Tina Thörner tävlade i Dakar-rallyt tillsammans med Colin McRae.
Tina Thörner tävlade i Dakar-rallyt tillsammans med Colin McRae.
Tina Thörner tävlade i Dakar-rallyt tillsammans med Colin McRae.
1 AV 3
Tina Thörner tävlade i Dakar-rallyt tillsammans med Colin McRae.
Foto: A. CARRASCO RAGEL / EFE
2 AV 3
Foto: BERNARD PAPON / PRESSE SPORTS
3 AV 3
Foto: A. Carrasco

Tragisk helikopterolycka

Colin McRae omkom tillsammans med sin son i en helikopterolycka 2007

– När jag fick beskedet drogs mattan undan under mina fötter. Det visade sig att de brann upp, det som Colin fruktade allra mest, berättar Tina.

I boken berättar Tina Thörner om flera gånger då Colin ställde upp för henne.

– Vi skämtade ofta om vad vi skulle göra med segerpokalen från Dakar mot alla de som betett sig illa mot mig, berättar Tina.

En som namnges i boken är Volkswagens förre stallchef Kris Nissen. 

– Han får bli ansiktet utåt för flera män som betett sig illa genom åren. Jag tackade nej till att fortsätta i VW bara för att han var chef, jag lämnade ett kontrakt värt tre miljoner kronor, avslöjar Tina.

Körde nära gränsen

I boken berättar Tina om åren med Mattias Ekström, hur hon och tyskan Jutta Kleinschmidt körde tillsammans i flera år och om den speciella tiden som kartläsare åt  Qatar-shejken Nasser Al-Attiyah.

– Att jag fått vara med om så mycket och faktiskt påverkat kvinnors situation i flera länder är jag stolt över.

Många hade tvekat om att vara kartläsare åt Colin McRae, men du svarade ja. Hur var det att åka med honom?

– Colin var såklart en fantastisk förare som körde väldigt nära gränsen för vad som var möjligt. När han kraschade blev det ofta spektakulärt. Men han chansade aldrig och var ingen vildhjärna på det viset. Det fanns andra som jag åkt med där jag känt att de kör mycket över sin förmåga. Colin körde nära gränsen och hade en hög lägstanivå.

I dag arbetar Tina Thörner intensivt med den digitala tävlingen Fia Smart Driving Challenge. I tävlingen kan vanliga förare tävla tillsammans med professionella tävlingsförare i vanlig bilkörning ute i trafiken.

– Projektet har fått stor uppbackning eftersom det handlar om hållbarhet. Coronapandemin har förstås bromsat oss en del men det här är något riktigt bra för förare, förbund och klubbar över hela världen, berättar Tina.

Tina Thörner har inte helt lagt undan tankarna på att en gång vinna Dakar-rallyt. Hennes liv ska också bli tv-serie där allt som hon varit med om dramatiserats till en serie i fem avsnitt. 

– Jutta Kleinschmidt och jag har lite planer och efter coronapandemin så kan det bli något. Om hon frågar så ställer jag upp, det är givet, säger Tina Thörner.

1 AV 2
Foto: Magnus Jönsson / Okänd
2 AV 2

Jan-Erik Berggren om boken "Livet i hundraåttio"

Vi är säkert många som när vi läser boken ”Livet i hundraåttio” tänker att ”oj, det där visste jag inte att Tina varit med om”. För Tinas hittills 55-åriga liv har verkligen gått i hundraåttio. Jag vet också att några händelser och upplevelser inte finns med – så mycket har den här människan gjort och varit med om. 

Det är tydligt att jakten på uppskattning och uppmärksamhet från framför allt sin pappa tidigt skapade ett sug efter att prestera och vinna. Men Tina Thörner visar ny typ av vinnarskalle: den snälla och ödmjuka vinnaren. För lika ofta som hon vunnit och presterat har hon delat med sig och hjälpt andra. För Tina Thörner verkar det viktigaste inte vara att vinna utan att vinna tillsammans. 

Jag tänker på hur hon stormade in i TV4-huset under ”Let´s dance” och ville skapa mer jämlika löner för proffsdansare och kändisar. För det visade sig, till hennes stora förvåning, att proffsen arbetade med slavlöner.

Eller hur hon skapade sitt eget sätt att förhandla med rallyteamen, skapade laganda bland ett gäng individualister och till och med var nära att bli hockeypamp på vägen.

Självklart finns de allvarliga krascherna där, dödsfallen, uppbrotten och besvikelserna. Möjligen kunde Tina då och då ha stannat upp ännu mer och reflekterat av vad ett liv så nära döden gör med en levnadsglad människa.

Tina Thörner hade kunnat ge hela den manliga motorsportvärlden en känga rakt upp i skrevet men har valt skandaler med omsorg. Tina berättar för mig när vi träffas att sånt inte leder till något bra och att vi måste komma vidare, skapa nytt, sluta gnälla och ta hand om varandra bättre.

Precis som jakten på uppmärksamhet skapade en vinnare så gjorde den tidiga rotlösheten hos skilsmässobarnet Tina till en vagabond. Jag hoppas att hon ändå känner sig hemma nu i sitt liv i hundraåttio.