Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Klaravik

Tom Tranas Volvo P1800 är till salu

En Volvo P1800 med fin ägarhistorik vore väl inte fel? Nu finns tillfälle att lägga vantarna på en sådan, en P1800S som har ägts av framför allt rallyföraren Tom Trana.

Volvo P1800, Sveriges förmodligen mest kända modell genom tiderna, väcker alltid stort intresse. En som har väckt vårt intresse lite extra är det exemplar som just nu är till salu via auktionssajten Klaravik. Anledningen till det är ägarhistoriken.

Bilen, en P1800S från 1967, hämtades nämligen ut ny från Volvo av ingen mindre än Tom Trana, en av Sveriges främsta inom motorsport på 1950-, 1960- och 1970-talen. Trana tävlade under åren med märken som Mini och Saab men framför allt med Volvo. Efter en rad nationella framgångar fick Tom Trana sitt stora internationella genombrott i RAC-rallyt 1963 – som han vann. Bilen han rattade var en Volvo PV 544.

MISSA INTE: PeO Kjellströms flygtur med Tom Trana

Tom Trana fick sitt internationella genombrott 1963 i RAC-rallyt med en Volvo PV 544.

Tom Tranas gamla Volvo P1800S (S:et tillkom i samband med att Volvo tog över produktionen från Jensen i England 1964, S:et står därmed för Sverige) har rullat 12 527 mil. Den är i väldigt gott skick och all dokumentation från när den var ny finns. Bilen har haft fyra ägare; Tom Trana, ytterligare en privatperson (mer om honom lite längre ned) samt två bilhandlare.

LÄS OCKSÅ: Historien om Volvo P1800

Foto: Klaravik

Eftersom bilen är en 67:a är det Volvos klassiska B18-motor som finns under huven (B20-motorn kom först 1968). Motorn har dock inte 115 hästkrafter som en 67:a normalt har, effektuttaget är nämligen 128 hästkrafter. Bilen trimmades av Volvo innan leverans, detta eftersom bilen skulle fungera som visningsbil med Tom Trana som representant.

Foto: Klaravik

Efter Tom Trana gick bilen till en bilhandlare som sedan sålde den vidare till Göran Berséus. Namnet säger dig förmodligen inget, men då kan vi berätta för dig att han är en erkänd flygingenjör inblandad i bland annat JAS 39 Gripen-projektet.

Göran Berséus gav Tranas gamla P1800 lite flygplans- och cockpitkänsla genom att sätta in fler spännande mätare och vippkontakter i både mittkonsol och i tak.

MISSA INTE: Vår provkörning från 1961 av Volvo P1800

Auktionen pågår i drygt fem dagar till. I skrivande stund ligger det ledande budet på 203 000 kronor. För att se annonsen och betydligt fler bilder – klicka här.

Rättelse

Det kom till vår kännedom, efter denna artikels författande, att denna bil aldrig har ägts av Tom Trana. Informationen fick vi på Teknikens Värld av Tom Tranas änka via kartläsare Gunnar Palm.

Den riktiga historien är att bilen togs fram av Volvo som visningsbil och skrevs på Tom Trana, men han varken körde eller ägde den. Möjligtvis var det i samband med att han började köra Saab-bilar under aktuellt år, nämligen 1967.