Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101214-tom walkinshaw101214-tom walkinshaw101214-tom walkinshaw
101214-tom walkinshaw Foto: inetpics.com

Tom Walkinshaw död vid 64 års ålder

Skotten Tom Walkinshaw avled i söndags i sviterna efter lungcancer. Han blev endast 64 år gammal. Walkinshaw är ett stort namn i motorsportkretsar och för oss svenskar är han mest känd för TWR och Volvos framgångsrika år i BTCC.

21 år gammal äntrade Tom Walkinshaw racingbanorna 1968. Detta i en MG Midget. Året efter vann han skotska Formel Ford-mästerskapet i en Lotus och 1970 fick han köra i brittiska Formel 3-serien.

BTCC, brittiska standardvagnsmästerskapet, är en serie som – speciellt för oss svenskar – hårt förknippas med Tom Walkinshaw. Han körde i BTCC första gången redan 1974 och det i en Ford Capri. En lyckosam kombination då han vann sin klass första året.

Två år senare, 1976, startade han sitt företag och tävlingsstall Tom Walkinshaw Racing (TWR) som han själv körde för under flera år, både i brittiska och europeiska standardvagnsmästerskapen – bland annat.

Det var även på den europeiska scenen som han nådde sina största framgångar som tävlingsförare när han vann europeiska standardvagnsmästerskapet i en Jaguar XJS 1984. Detta blev ett bra avstamp för Tom Walkinshaw som senare kom att ta Jaguar tillbaka till Le Mans och två segrar – 1988 och 1990.

Tom Walkinshaw har även haft ett finger med i Formel 1, ett ganska stort finger. Han var en av dem som tidigt såg Michael Schumachers potential och han var också en av de tongivande vid utvecklingen av Schumachers första vinnarbil 1994.

Men Tom Walkinshaw och hans företag TWR är för oss svenskar troligen mest känt för Volvos BTCC-satsning från 1994 och framåt. Först i form av ett uppseendeväckande deltagande med Volvo 850 Kombi, därefter med sedanversionen av 850. Mellan 1995 och 1997 vann Volvo tolv tävlingar men det var inte förrän 1998 som Volvo och TWR vann hela mästerskapet. Då i en S40 med ingen mindre än Rickard Rydell bakom ratten.

Det framgångsrika samarbetet mellan Volvo och TWR utmynnade i första generationen Volvo C70 där Tom Walkinshaw stod bakom mycket av chassiutvecklingen. TWR var även delägare i Uddevalla-fabriken där just C70 tillverkades.

I söndags dog Tom Walkinshaw efter komplikationer i samband med lungcancer. Han blev endast 64 år gammal.