Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070723-tommy-rustad070723-tommy-rustad070723-tommy-rustad
070723-tommy-rustad

Tommy Rustad storsatsar nästa år

Rallycross var Norges paradgren internationellt under många år. Nu vill Tommy Rustad, som hunnit bli 38 år gammal, ta tillbaka EM-tronen till Norge med en jättesatsning från och med nästa år.

– Målet är helt klart att bli europamästare. När vi får allt på plats vad gäller ekonomi och ett bra team, så finns det inget som hindrar att vi når målet redan nästan år, säger Tommy Rustad som ser första satsningen över ett treårsperspektiv.

– Jag känner att rallycross är på väg tillbaka till forna dagars storhetstid igen. Det finns både fler och långt bättre förare i toppen i dag än på länge. Sportsligt sett tror jag inte att nivån har legat högre tidigare. Dessutom är rallycross en utmärkt publiksport med hårda och täta fighter inne på ett litet och överskådligt område för publiken. Rallycross är också perfekt TV-underhållning, säger Tommy Rustad.

Tommy Rustad har i sin satsning fått med sig solida stöttespelare i Jim Carlsen och Nils Hellum. Carlsen ska skaffa sponsorintäkter medan Hellum vill vara med och investera i teamet och bilen.

– Vi har ännu inte tagit ställning till vilken bil vi kommer att köra. Men vi satsar till en början på att köpa en färdigbyggd bil till nästa års säsong, för att eventuellt bygga en egen bil till säsong 2009, berättar Tommy Rustad.

Jim Carlsen, som är manager för Henning Solberg (WRC) och dessutom tidigare manager för Petter Solberg och central i Rally Norway, är mycket entusiastisk i sitt jobb med att få ihop budgeten på runt 15 miljoner kronor över tre år.

– Jag vill fortsätta att jobba med rally-VM, men jag har hela tiden saknat spänningen som jag upplevde i rallycross med Eivind Oppland under 90-talet. När sex fartmonster med 600 hästkrafter samtidigt ska in i första böjen i en A-final, då kan det knappast bli bättre, säger Jim Carlsen.

Allmänt känt är det att kända finska rallyförare är på väg in i rallycrossens ”kungaklass”, vilket gör att det med all sannolikhet blir en EM-tävling i Finland igen från och med nästa år. Att finnarna är på gång igen är en god nyhet för alla som kommer ihåg de legendariska duellerna mellan Martin Schanche och Matti Alamäki i slutet på 80-talet och början på 90-talet.