Toyota gör comeback i WRC med Yaris

Efter månader av spekulationer har nu Toyota officiellt meddelat att de gör comeback i rally-VM (WRC) och gör detta med Yaris 2017.

Detta meddelades vid en presskonferens i Tokyo på fredagen (lokal tid) och samtidigt visades rallyversionen av Yaris upp för första gången. Att Toyota inte kör förrän 2017 beror på att nya regler då införs och att de, som Volkswagen, vill ha gott om tid att preparera sig inför comebacken. Eller nystarten som Toyotas president Akio Toyoda hellre vill kalla det.

Senast Toyota körde i rally-VM var 1999 och innan de drog sig tillbaka samma år hade de blivit världsmästare sju gånger.

Toyota hade en förkärlek för svenska förare tidigare i rally-VM. Björn Waldegård, Tomas Rådström, Lars-Erik Torph och Leif Asterhag var några som tävlade. Då leddes också teamet av svensken Ove ”Påven” Andersson.

Att Toyota nu kliver in i WRC innebär att det blir fyra fabriksteam. Jämte Toyota är det Volkswagen, Citroën och Hyundai. Tre av världens fem största biltillverkare finns alltså med. Därtill M-Sport som tävlar med Ford Fiesta.

Vilka som ska testa ut och tävla för Toyota är inte officiellt.