Toyota GT 86 CS-V3

Toyota GT 86 CS-V3 – kul banbil för liten peng

En av årets absolut mest hyllade bilar har gjorts om till banbil för kreti och pleti. Med tilläggsbeteckningen CS-V3 har Toyota GT 86 optimerats på en rad punkter. Den som är sugen behöver inget tjockt läder.

Det började med att vi provkörde Toyota GT 86 på gamla F1-banan Jarama i våras. Linus Pröjtz, som var vår utsände, ringde hem till redaktionen och var helt salig. En fantastisk bil sa han. Därefter tog vi ut den till årets Bankalas där vi fortsatte att hylla GT 86. Toyota har bevisat att hästkrafter inte är allt. Med boxermotor på 200 hästkrafter och bakhjulsdrift kan man övertrumfa det mesta sett till körglädje, väghållning och bus. Det räcker att man bygger ett tillhörande chassi som är utsökt in i minsta detalj. Lägg därtill en prislapp, strax över 300000 kronor, som gör bilen helt klart överkomlig och det blir ännu roligare.

 Den som suktat efter Toyota GT 86 de senaste månaderna och som fantiserat om att bruka den för bankörning har nu fått sina böner hörda. Toyota Motorsport GmbH med huvudkvarter i Köln har tagit fram en specialversion som benämns GT 86 CS-V3. Motorsportavdelningen har styvat upp chassit och förbättrat fjädringen, optimerat viktfördelningen för banracing samt modifierat avgassystemet och bromsarna. Allt för att få en bil som är ännu roligare att köra men som samtidigt ska vara enkel att underhålla och dras med låga driftskostnader. Utvecklingen har inte enbart skett på skrivbordet utan man har tagit diverse tävlingar till sin hjälp, inte minst 24-timmars på Nürburgring som avgjordes i maj. Toyota GT 86 vann förresten sin klass i loppet som har över 40 år på nacken.

 Toyota GT 86 CS-V3 är framtagen för V3-klassen i den tyska långloppsserien VLN på Nürburgring. Bilen är homologiserad av Deutsche Motor Sport Bund för att tävla i just V3-klassen i VLN men även i flera andra standardvagnsklasser.

 Nu tror du att bilen kostar skjortan. Men nej, faktiskt inte. I Tyskland kostar Toyota GT 86 CS-V3 ”inte mer än” motsvarande 377600 kronor. Ganska liten summa för en homologiserad ny bil som du kan deltaga med i standardvagnsklasser.