Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090328-toyota-australien
090328-toyota-australien
090328-toyota-australien
090328-toyota-australien

Toyota var nära dra sig ur Formel 1

Det är ingen hemlighet att Toyotas Formel 1-satsning inför årets säsong har varit ifrågasatt, men att det var väldigt nära nedläggning var mer eller mindre okänt.

De tuffa ekonomiska tiderna och biltillverkaren Toyotas beräknade dåliga årsresultat tillsammans med Formel 1-teamets tidigare uteblivna framgångar var nära att fälla deras fortsatta satsning inom den snabba sporten. En sorti från Formel 1-banorna hade sparat in många kronor till moderbolaget som står för merparten av pengarna till det Köln-baserade Formel 1-teamet.

Och vore det inte för envisheten hos stallets ordförande och chef, Tadashi Yamashina, så hade de rödvita bilarna antagligen inte deltagit på banorna i år.

– Jag betonade om och om igen under moderbolagets styrelsemöten att det inte fanns något sätt för oss att dra oss ur, även om vi måste drastiskt minska våra kostnader, sa han till tidningen Yomiuri Shimbun.

Negativa verksamhetsrapporter orsakade kraftiga tvivel hos styrelsen, men en inte alls så liten detalj blev tungan på vågen. Det var när huvudsponsorn Panasonic valde att förlänga sitt sponsoravtal till 2012.

– Jag var mycket glad över att Panasonic valde att förlänga sitt avtal med oss, även om de också haft en del ekonomiska problem. Deras förståelse för vad vi sysslar med gör det möjligt för oss att fortsätta med racing.

Inför årets säsong ska Toyota F1:s enorma budget ha skurits ned med mellan 35 och 40 procent, enligt vad teamchef John Howett berättade för Teknikens Värld under förra veckans sluttester i Barcelona.

Tack vare eldsjälar som Yamashina och Ross Brawn kan vi njuta av tio i stället för åtta stall i årets Formel 1-VM som är mer spännande än någonsin tack vare de nya reglerna.

Läs mer