Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi Communications Motorsport

Träffa Mattias Ekströms co-driver på vår trackday!

Hur hittar man rätt bland öknens sanddyner och hur känns det egentligen att hoppa 20 meter med Audis Dakarbil? Anmäl dig till vår trackday och få svar på plats – Emil Bergkvist gästar oss!

Steget från Dakarrallyts enorma vidder, genom öknen och över de utbredda sanddynerna, till asfalten på Mantorp Park kan tyckas oändligt – men vi har hittat den gemensamma nämnaren i form av Mattias Ekströms co-driver Emil Bergkvist.

1 AV 3
Foto: Audi Communications Motorsport
2 AV 3
Foto: Audi Communications Motorsport
3 AV 3
Foto: Audi Communications Motorsport

Med den elmotoriserade Audi RS Q e-tron tävlar de tillsammans i Dakarrallyt vilket innebär en stenhård form av motorsport där människa och maskin ställs inför enorma påfrestningar. Med dagsetapper runt 80 mil, där förare och co-driver får klara sig själva från start till målgång, i ett fordon som väger drygt två ton och ska klara att ta sig fram överallt – ingenting är självklart i den miljön. Vid 2022 års upplaga av Dakarrallyt var det dessutom premiär för Audi RS Q e-tron, vilket ytterligare höjde graden av utmaning. Skulle tekniken med elmotorer fungera? Skulle bilen vara tillräckligt körbar och skulle Mattias och Emil kunna blanda sig i striden?

1 AV 2
Foto: Audi Communications Motorsport
2 AV 2
Foto: Audi Communications Motorsport

Emil Bergkvist har själv genomfört ett karriärmässigt val som få förare av hans kaliber någonsin funderar på. Att gå från att vara en elitsatsande rallyförare, som vann junior-VM i rally 2018 som förare, till att ingå i Audis fabriksteam som co-driver till Mattias Ekström, med Dakarsegern som största mål – det är något helt annat. Blir man inte åkrädd när ratt och pedaler kontrolleras av någon annan? Hur läser man kartan? Vilka uppgifter har man i bilen? Vad är det svåraste att lyckas med – hur blir man framgångsrik i ökenrally?

Många frågor som kräver svar – vi hoppas med Emils hjälp kunna leverera svaren på Mantorp Park torsdagen den 26 maj. Har du inte anmält dig ännu så gör det här!