Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: - Ahlgren Graphics Sweden - Ahlgrengraphics.com -

Tre förare gör upp om STCC-titeln

Tre förare har chansen att ta hem STCC-titeln i helgens säsongsfinal på Knutstorp: Thed Björk, Fredrik Ekblom och Fredrik Larsson. Två Volvo-förare och en BMW-förare. Men förutsättningarna är helt skilda för de tre.

Närmst titeln är Polestar Cyan Racing-föraren och regerande mästaren Björk som har lett mästerskapet sedan premiären i Skövde.

– Jag har en underbar känsla inför helgen och är i en utmärkt position vad gäller poängen. Men med det sagt kan jag inte på något sätt slappna av. Mitt mål är satt på att bli den första föraren någonsin med tre raka titlar, men min teamkompis är inte långt bakom och jag måste göra allt rätt i helgen, säger Björk.

Volvo-kollega Ekblom är 23 poäng bakom och måste ta åtta poäng fler än Björk i samtliga poänggivande kvalpass och tävlingar för att ta titeln.

– Jag vet om poängen, men jag kan bara göra en sak och det är att ge mitt absolut bästa för att försöka ta fler poäng än Björk i tävlingarna. Kvalet är nyckeln till helgen och jag känner mig stark inför Knutstorp då jag tog pole position senast vi var här, dessutom är banan en av mina favoriter. Jag kommer kämpa på hårt i helgen, säger Ekblom.

Ännu längre bort från ledning är WestCoast Racing-föraren Larsson som är 56 poäng bakom Björk med 75 poäng kvar att köra om.

– Det är den krassa verkligheten jag kan bara hoppas på att vi har en jäkla tur och att Thed har lika stor otur. Det ska mycket till om Thed ska tappa ledningen till mig men han och Ekblom har fajt sins emellan som förhoppningsvis spelar oss i händerna. Det är kul att det inte är avgjort och att vi kanske kan vara med och köra om det till det sista heatet, säger Larsson.

Larsson menar att kvalet är nyckeln till att ha någon som helst chans till att slå Volvo-förarna och BMW-föraren var snabbast i Q1-passet senast mästerskapet tävlade på Knutstorp.

– Jag måste göra ett bra kval, det är där det sitter. Gör vi inte det, då är det kört. Jag måste ta pole för att kunna sätta press på dem, säger Larsson.

Topptrion kommer dock inte vara ensamma om segerstriden på Knutstorp. Saab-förarna Richard Göransson och Daniel Haglöf visade stark form på Solvalla senast och kan spela en viktig roll i mästerskapsfighten.

– Målet kunde knappast vara tydligare ställt efter succén på Solvalla, jag kör för en ny seger, säger Haglöf.

Göransson är involverad i en annan fight med Dacia Dealer Team-föraren Mattias Andersson om bäst placerade förare bakom tättrion. Andersson är 25 poäng bakom Göransson inför Knutstorp.

– Självklart är min ambition att utmana Göranson om fjärdeplatsen. Jag har tagit två av de tre STCC-segrar jag har på Knutstorp och självklart skulle det vara kul att få ta en ny seger på lördag, säger Andersson.

STCC-finalen börjar i morgon med test och kval som ger poäng till mästerskapet. Titeln kan dock ej avgöras innan lördagens båda tävlingar som startar 12:30 och sänds live på www.svtplay.se.

Startlista Knutstorp

Nr – Förare – Team – Bil

#1 – Thed Björk – Polestar Cyan Racing – Volvo S60

#3 – Richard Göransson – Team Tidö – Saab 9-3

#4 – Fredrik Larsson – WestCoast Racing – BMW SR

#6 – Erik Jonsson – Sportpromotion – BMW SR

#8 – Roger Samuelsson – Team Tidö – Saab 9-3

#9 – Kevin Aabol – Team Kia – Kia Optima

#10 – Erik Johansson – Team Kia – Kia Optima

#11 – Fredrik Ekblom – Polestar Cyan Racing – Volvo S60

#13 – Carl Philip Bernadotte – Polestar Cyan Racing – Volvo S60

#20 – Mattias Andersson – Dacia Dealer Team – Dacia SE

#28 – Rasmus Mårthen – Team Kia – Kia Optima

#37 – Daniel Haglöf – PWR Racing – Saab 9-3

#93 – Emma Kimiläinen – PWR Racing – Saab 9-3

#95 – Emelie Liljeström – Team Kia – Kia Optima

Tidsschema

Fredag 11/9

10:20–10:50 Test 1

13:10–13:40 Test 2

16:00–16:15 Q1

16:20–16:40 Q2

Lördag 12/9

12:30–12:55 Race 1

15:20–15:45 Race 2

Straffvikter

+30 kg – Thed Björk

+30 kg – Fredrik Larsson

+30 kg – Daniel Haglöf

+20 kg – Fredrik Ekblom

+10 kg – Richard Göransson