080602-rallycross-em

Trefaldigt svensk i rallycross-EM

Kenneth Hansen, Citroën, förvaltade sin pole position i A-finalen på bästa tänkbara sätt när den tredje EM-deltävlingen kördes i ett stekhett Ungern. Han ledde i princip från start till mål och tog en solklar seger, sin första i år.

Svenskdominansen blev total med Mikael Jernberg tvåa i sin Skoda och Andreas Eriksson trea i Ford.

 

A-finalen blev en dramatisk och spännande uppgörelse redan innan första metern. Sverre Isachsen, som stod i första led bredvid Hansen, var bråkdelen för snabb att släppa kopplingen och drog på sig en tjuvstart. Eftersom Jean-Luc Pailler redan hade gjort en och varnats, blev nu Isachsen diskad då han gjorde tjuvstart nummer två.

 

När finalen till slut gick var Hansen på hugget. Han ryckte till sig en lucka direkt.

– Hettan före start var snudd på plågsam, berättar Hansen. 

– Jag kände hur det började tära på orken och att jag tappade fokus stundtals. Jag bet ihop och gav allt de första varven. Det var min enda chans.

 

Michael Jernberg jagade Hansen hela loppet utom på det näst sista varvet då Kenneth tog joker spåret. Men med god marginal tog Hansen sedan tillbaka ledningen igen när det var Mickes tur att ta jokern på slutvarvet.

 

Bakom tätduon var det riktigt hårt mellan Frode Holte, Jean-Luc Pailler och Andreas Eriksson. Eriksson, som tagit sig uppefter seger i B-final, jobbade på bra och lyckades klämma sig upp på tredje plats före Pailler och Holte på femte plats. Därmed var det trippelt svenskt på prispallen!

 

 

A-final, Division 1, Ungern

1. Kenneth Hansen (S) Citroën . 

2. Michael Jernberg (S) Skoda 

3. Andreas Eriksson (S) Ford 

4. Jean-Luc Pailler (F) Peugeot 

5. Frode Holte (N) Volvo 

6. Sverre Isachsen (N) Ford 

 

Totalställning efter 3 av 11 deltävlingar

1. Kenneth Hansen (S) Citroen 52 p. 

2. Michael Jernberg (S) Skoda 42 p. 

3. Ludvig Hunsbedt (N) Volvo 37 p.