080613-Göteborg City Race

Turbulent start av Göteborg City Race

Stadsloppet som har varit på allas läppar den senaste tiden går av stapeln nu i helgen. I dag var det ett händelserikt träningspass för STCC-förarna där Robert Dahlgren brakade in i räcket. Senare är det dags för första heatet av Carrera Cup, Camaro Cup och JTCC. PeO Kjellström är där och direktrapporterar.

Teknikens Världs motorsportfantast PeO Kjellström hann inte mer än ställa sig vid sidan om banan förrän det small direkt. Det var Robert Dahlgren i sin Volvo C30 som under dagens STCC-träning körde rätt in i däckbarriären efter att bromsverkan försvunnit. I full karriär, 100 km/h, smällde han med nosen före, bakvagnen lyfte, bilen vred sig och slog in med högersidan i däckhögen. Bilen var ingen vacker syn sedd framifrån. Det tog lång tid att få ut Dahlgren ur bilen, antagligen på grund av alla säkerhetsåtgärder med bland annat fixering av nacken. Han fördes till Sahlgrenska sjukhuset med smärtor i ryggslutet. De första rapporterna berättar om en omtöcknad STCC-förare, men som för övrigt är vid gott mod. Robert Dahlgren har haft en tuff inledning på säsongen där han varit inblandad i en hel del incidenter. Frågan är om han eller bilen kan delta i morgondagens STCC-heat. Återstår att se helt enkelt.

– Jag mår bra, jag har ont i svanken men nu vill jag ha en ny bil så att jag kan tävla imorgon, säger Dahlgren till stcc.se.

Träningen flaggades av i och med incidenten.

Helgens stadslopp kan bli riktigt sevärt, det gäller för förarna att stå på tårna. Förutom att en extra hal 1 650 meter lång bana är att vänta om helgens regnvarningar slår in, så är det redan halt nog med den nyasfalterade banan. Det betyder att oljan tränger upp genom beläggningen och lägger sig som en hinna ovanpå.

En annan nackdel med banan är placeringen. Den tajta banan saknar i princip avåkningszoner, i stället är det däckbarriärer och skyddsräcken som fångar upp bilarna. Lyftkranar för att plocka bort stillastående bilar saknas och det lär bli en hel del avbrott under racet när säkerhetsbilen och bärgningsbilen måste bege sig ut på asfalten.

Även om det i vanlig stil inte kommer så värst många åskådare till träningen så väntas det massor med folk till tävlingen i morgon. Det är nästan slutsålt – 27 000 av 30 000 biljetter är sålda och de sista lär ryka under morgondagen. Stadsloppet luktar alltså succé.

Robert Dahlgren i sin Volvo C30 får antagligen räknas som publikfavorit (kopplingen Göteborg/Volvo) och publiken lär bli besviken om han inte kommer till start. Fredrik Ekblom får annars ses som en av favoriterna till förstaplatsen tack vare hans rutin från stadsbanor. En annan med rutin från bantypen är Janne ”Flash” Nilsson, men kan han rå på det unga gardet? Richard Göransson leder STCC-serien totalt sett men har mindre rutin från stadslopp.

I morgon kväll har vi svaret på vem som behärskade den knixiga Göteborgsbanan bäst.

Uppdatering

Polestar Racing jobbar febrilt med att få färdig Robert Dahlgrens C30 inför morgondagen så en start för honom känns inte helt omöjlig, bara han nu klarat sig från skador under dagens incident. Intressant är att Dahlgren hade snabbaste tid innan han körde in i däckbarriären.

https://youtu.be/Cc8Kp0tfCOk?height=347&width=575

Läs mer om Göteborg City Race