Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tysk domstol: Google måste blockera Max Mosleys sexlekar

Före detta Formel 1-chefen Max Mosley, som 2008 avslöjades som deltagare i kontroversiella sexakter, har återigen hamnat i hetluften. Anledningen är att en tysk domstol nu ålagt Google att blockera Mosleys sexlekar i sökresultaten.

Det var 2008 som dåvarande FIA-presidenten Max Mosley avslöjades som deltagare i kontroversiella sexlekar, som även uppgavs ha nazistiska förtecken. Bakom avslöjandet, som även innehöll bilder, stod numera nedlagda brittiska tidningen News of the World. I efterspelet fastslogs dock av domstol att tidningen gjort intrång i Mosleys privatliv – och News of the World var tvungna att betala motsvarande dryt 600 000 kronor i skadestånd till Mosley.

Nu har återigen Max Mosleys sexlekar hamnat på tapeten. Detta sedan en tysk domstol i fredags, med anledning av just intrånget i den före detta F1-bossens privatliv, ålagt sökmotorn Google att censurera de bilder som spridits på Intenet efter avslöjandet. Domen är en seger för Mosley, som tidigare tagit liknande ärenden till domstol i Frankrike.

Domen kommer dock att överklagas av Google, som menar att den visar på en ”obehaglig förevisning” av censur på Internet. Man menar också på att domen i framtiden kan tvinga Internettjänster och -leverantörer att övervaka all form av överförd datatrafik. ”Vi anser att domen strider mot europisk lag”, säger Googles chefsjurist Daphne Keller i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.