Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ulster Grand Prix – snabbare än Isle of Man TT

Det klassiska motorcykelloppet på Isle of Man må vara äldst, men snabbast är det inte, för utanför Belfast i Nordirland körs Ulster Grand Prix. Snabbare och kanske också farligare.

https://youtu.be/TKpJuX6lT2A

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Tänker man på snabba motorcykeltävlingar tänker man genast på Isle of Man TT som körs på Snaefell Mountain Course. Motorcykelförare kör på allmän väg, om än för tävlingens skull avspärrad, mellan stengärdsgårdar, häckar och husfasader i mycket höga hastigheter.

Men det finns en annan tävling, om än inte lika känd, som har ännu högre hastigheter och som därför kallas för världens snabbaste roadracingtävling. Den körs på Nordirland utanför huvudstaden Belfast. Även här är det på allmän väg mellan stengärdsgårdar, häckar och husfasader och banan går under namnet Dundrod Circuit.

I filmen ovan får vi ett smakprov av det senaste loppet. Varje år i augusti avgörs det och som vi ser startar man i Nordirland gruppvis i stället för enskilt som man gör på Isle of Man. Det ger en helt annan karaktär av racing med omkörningar och – ibland – olyckor. Vissa tragiska, andra med lycklig utgång. Att inte köra solo sätter en helt annan press på förarna, men ändock har betydligt fler omkommit under Isle of Man TT.

Över 300 km/h kommer förarna upp i och rekordet i medelhastighet runt de 11,9 kilometrarna är 215,6 km/h, satt av Bruce Anstey under Ulster Grand Prix 2010.

Isle of Man TT är dock inte långt bakom med en medelhastighet på 213,6 km/h runt den betydligt längre bansträckningen om 60,725 kilometer. Rekordet innehas sedan 2015 av John McGuinness. Dessförinnan var det Bruce Anstey som var snabbast även på Isle of Man.