Foto: Teknikens Världs arkiv

Välkommen på Ronnie Peterson-utställning!

På långfredagen öppnar en ny utställning som uppmärksammar Ronnie Petersons titel i sportvagns-VM 1972.

Klicka på bilden för större version.

Sveriges störste motorsportstjärna Ronnie Peterson blev aldrig världsmästare i Formel 1 trots nio säsonger i kungaklassen. Däremot hjälpte han Ferrari till titeln för sportvagnar 1972. Nu har det gått 40 år och den "bortglömda titeln" uppmärksammas på Autoseum med en utställning i samarbete med Teknikens Värld och Autoropa.

Hjärtat i utställningen är fotografier på Ronnie i mästarvagnen Ferrari 312PB med citat av honom själv om tävlingarna. Samma år debuterade Ronnie nämligen som krönikör i Teknikens Värld, ett samarbete som fortsatte under flera år och som gav läsarna en unik inblick i en racerförares vardag. På plats finns också Ronnies Formel 1-bil March 721X från säsongen 1972 samt en replika på den Ferrari 312PB som Ronnie tog titeln i.

På premiären finns personal från Teknikens Värld på plats liksom Ronnies promotor Sveneric Eriksson som berättar om säsongen 1972. Autoropa kommer dessutom att visa upp en racingpreparerad Ferrari 458 Challenge.

På Autoseum i Simrishamn kan du beskåda ett 120-tal bilar och ett 80-tal motorcyklar. Sedan 2010 huserar här också samlingarna från Ronnie Peterson Museum. Denna helg pågår även Konstvandringen på Österlen.

Öppning av utställningen äger rum klockan 15 på Långfredagen. Välkomna!

Om du fortfarande tvekar: ta med dig senast numret av Teknikens Värld (nummer 8/2012) och kom in gratis.

Så här hittar du till Autoseum och utställningen.

 Klicka på bilden för större version.