Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mikko Hirvonen vann Svenska rallyt två gånger och totalt 15 WRC-tävlingar. Nu utvecklar han förare.Mikko Hirvonen vann Svenska rallyt två gånger och totalt 15 WRC-tävlingar. Nu utvecklar han förare.Mikko Hirvonen vann Svenska rallyt två gånger och totalt 15 WRC-tävlingar. Nu utvecklar han förare.
Mikko Hirvonen vann Svenska rallyt två gånger och totalt 15 WRC-tävlingar. Nu utvecklar han förare.

Vann Svenska rallyt två gånger – nu är Hirvonen coach

Finske stjärnan Mikko Hirvonen vann Svenska rallyt två gånger med Ford.

Nu kommer Hirvonen till Sverige för att hjälpa Toyota-föraren Kalle Rovanperä.

– Jag är nöjd med att se mina unga förare utvecklas, säger Hirvonen.

Sebastien Loebs seger i Monte-Carlo-rallyt och nu senast i Race of Champions har inspirerat många pensionerade stjärnor. Det fick till exempel Petter Solberg att satsa lite extra i ROC vilket tog honom till seger i Nations Cup.

Men finske Mikko Hirvonen är nöjd med sitt nya liv i bakgrunden. Hirvonen vann totalt 15 WRC-tävlingar, 2010 och 2011 i Sverige, och var 2009 nära att besegra Loeb i kampen om VM-titeln. 

Hirvonen lämnade rally-VM redan efter säsongen 2014, bara 34 år ung. i sommar fyller Hirvonen 42 år och han är nöjd med att agera instruktör i Toyotas team.

2016 och 2017 coachade han Craig Breen, i dag i Ford, men den insatsen rekryterades han till Toyotas rallyteam. Uppdraget förra året var att lära supertalangen Kalle Rovanperä att tävla på asfalt. Och Hirvonen har inga planer på comeback på WRC-nivå.

– Jag kanske gör några roliga tävlingar i gamla rallybilar. Just nu är jag nöjd med att se mina söner hålla på med sina hobbies och att arbeta tätt med Toyotas talangprogram.

Finsk prägel

Hirvonen har två söner och på olika sociala medier har vi sett hans stora intresse för gamla bilar, inte bara tävlingsbilar.

När Toyota valde att plocka hem ledningen för WRC-satsningen till sin egen motorsportavdelning fanns det de som trodde att Akio Toyoda slutat lita på de finska rallytraditionerna. I ett uppmärksammat beslut lät Toyoda sin egen förarcoach och den flerfaldige rallyvärldsmästaren Tommi Mäkinen bygga upp satsningen på rally-VM. Den gången i stället för att ge ansvaret till sin egen motorsportavdelning.

Men det blev en fortsatt finsk prägel på Toyotas WRC-team.

Jari-Matti Latvala utsågs till teamchef efter Mäkinen och Mikko Hirvonen är förarcoach med speciellt ansvar för tre unga japanska talanger.

Hårt jobb

Hikaru Kogure, 20, Nao Otake, 21, och Yuki Yamamoto, 24, ska alla tre dra nytta av Mikko Hirvonens kunskaper för att en dag kunna ersätta Takamoto Katsuta i WRC-programmet.

– Självklart är det roligt att hjälpa till, det är därför jag arbetat med Craig Breen och Kalle Rovanperä. Det är roligt att dela med sig av kunskap och erfarenhet, säger Hirvonen i en intervju med brittiska motorsportsajten Autosport.

Toyota bjöd in totalt åtta förare och Hirvonen var imponerad av den trio som valdes ut.

– Jag var positivt överraskad av den nivå de höll. De flesta av dem hade inte kört på snö och is förut men de klarade av den situationen riktigt bra. Det var imponerande.

För att nå VM-toppen krävs massor av arbete, det vet Hirvonen som körde totalt 163 tävlingar i rally-VM åren 2002–2014. 

– De har en lång väg kvar men vi kommer att ge dem alla resurser de behöver. Det är helt enkelt upp till dem själva hur motiverade de är om de är redo att arbeta hårt. I så fall är allt möjligt.