Världens snabbaste dragrace – 622 km/h och 3,58 sekunder

Världsrekordet på en kvartsmil, 402 meter, är – tvärtemot vad många kanske tror – inte färskt. 1984 sattes en rekordtid som står sig än i dag.

https://youtu.be/0lnEjOuQGBc

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Sammy Miller var superkändisen inom dragracecirkusen till dess att han omkom vid en arbetsplatsolycka på ett oljefält 2002. Den körning som gjorde att hans namn verkligen höjdes till skyarna genomfördes på Santa Pod Raceway i England 1984.

Sammy Millers dragster Vanishing Point (samma namn som filmen från 1971) var en så kallad raketdragster. Bränslet han körde med i den stora tanken fram i bilen var väteperoxid. Japp, samma grejer som finns i vissa av våra tandkrämer och andra produkter med avsikt att bleka. Men i Sammy Millers fall var det högkoncentrerad väteperoxid som användes, över 80 procent jämfört med några få, futtiga procent i de produkter vi köper.

Med hjälp av högt tryck från två luftfyllda tankar pressas väteperoxiden bak till raketmotorn där det i en förbränningskammare sprayas på ett silvernät för att utlösa en kemisk reaktion där het ånga het ånga och syrgas bildas under enormt högt tryck. En dragkraft på över 6,3 ton uppstår och skickar iväg Vanishing Point till enorma hastigheter.

Efter 0,16 sekunder når bilen 100 km/h och efter 0,36 sekunder 160 km/h. 510 km/h är den uppe i efter 201 meter och 3,58 sekunder efter starten passeras 402 meter i 621,61 km/h. Varken förr eller senare har någon annan bil kört så snabbt på en dragsterstripp. Du som är observant noterar att han når 510 km/h redan efter 201 meter men att fartökningen de resterande 201 metrarna endast är knappt 112 km/h. Det sägs bero på den bränslemängd Sammy Miller räknat ut, han ville att bränsletillförseln skulle stängas av innan målgång för att ha en chans att stanna. Banorna var nämligen för korta för högre hastigheter.

Dock ska det tilläggas att Kitty O’Neil 1977 kom upp i 631,7 km/h efter 402 meter på 3,22 sekunder. Hennes rekord räknas som det ultimata hastighetsrekordet men räknas inte till världens officiellt snabbaste dragrace eftersom det genomfördes i Mojaveöknen. Tyvärr har vi inte hittat hennes rekordkörning på film, så vi får nöja oss med Sammy Millers ”futtiga” 622 km/h efter 3,58 sekunder.