Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Juha Kankkunen rattar världens snabbaste traktor

Se finske WRC-mästaren slå världsrekord när han rattar en Valtra-traktor i över 130 km/h, på snö!

https://youtu.be/X2qJ9N_7q3k

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Ett samarbete mellan de två finska företagen Nokian och Valtra har resulterat i ett världsrekord. Med Valtras senaste traktormodell T234 och Nokians nyutvecklade dubbade vinterdäck för traktorer, Hakkapeliitta TRI, lyckades den fyrfaldiga WRC-världsmästaren Juha Kankkunen komma upp i en rätt så imponerande hastighet av 130,165 km/h.

− Jag har tidigare kört hastighetsrekord med olika typer av bilar, men nu för första gången med en traktor och resultatet blev ett världsrekord! Däcken och traktorn fungerade väldigt fint ihop, även om väglaget var utmanande, säger Juha Kankkunen.

Världsrekordet sattes på en 2,3 mil lång vägsträcka ungefär två mil norr om finska Sodankylä, underlaget bestod till större delan av hårdpackad snö som visade sig vara en barnlek för de gigantiska dubbade traktordäcken.

Enligt Guinness World Records regler skulle traktorn under en timme köras fram och tillbaka förbi hastighetsmätningen som skedde under en sträcka på 50 meter. Tiden genom sträckan klockades och världsrekordet på 130,165 km/h är ett genomsnitt av sex tider.

Ni kanske även kommer ihåg när Nokian satte världsrekord för iskörning 2013

 när de med en Audi RS6 kom upp i hela 335,713 km/h, då med Janne Laitinen bakom ratten.

https://youtu.be/htFlFWHmn8M