Vätgasracerbilen är här

Är detta framtidens bil för racing? Följ med ett varv på Le Mans i vätgasracern Green GT H2.

https://youtu.be/rBa3eL0cLa8

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Att Porsche vann 24-timmarsloppet i Le Mans förra helgen, och även förra årets upplaga, med hybridbilen 919 ger en fingervisning om framtidens tävlingsbil. Nja, vänta tills du sett Green GT H2 Concept – en tävlingsbil med vätgasdrift.

Hur du till dem som ska besöka Goodwood Festival of Speed nu i helgen har du chansen att se bilen live. Tidigare i år har den dykt upp under Formel E-deltävlingen i Paris och under Le Mans-loppet i år körde den ett uppvisningsvarv med den gamle Formel 1-föraren Olivier Panis bakom ratten.

– Accelerationen är jämn och det tycks finnas obegränsat med kraft, berättar Panis. Prestandan är fullt jämförbar med dagens tävlingsbilar även om kraften kommer på ett helt nytt sätt, fortsätter han.

Bilen har två tankar vätgas på vardera 160 liter, två elmotorer på 200 kW som tillsammans ger 544 hästkrafter och ett vridmoment på nästan 4000 newtonmeter. Jo, du läste rätt.

Projektet började 2009 som en elbils-satsning med sikte på att ställa upp i Le Mans 2013. Man drog tillbaka ställningarna och fortsatte utvecklingen åt ett annat håll. Resultatet kan du se på filmen ovan, som visar varvet på Circuit de la Sarthe, skådeplatsen för Le Mans 24-timmars.