Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
En lektion i bankörning med racerförare Alx Danielsson
2 AV 2
Foto: Red Bull Motorsports / YouTube

Vettel mot Coulthard i F1-bilar runt Nürburgring

Formel 1-bilar runt Nürburgrings drygt två mil långa nordslinga tillhör inte vanligheterna längre. Men nu ska du få se två vassa förare göra fullt varv i Red Bull RB7 och Red Bull RB8.

Filmer från Nürburgrings knappt 2,1 mil långa nordslinga – Norsdschleife – där vi får se bilar ge järnet i försök om att nå nya rekordtider är långt ifrån ovanliga. Denna gång rör det sig om något lite vassare än vad vi vanligtvis lägger ögonen på, nämligen två Formel 1-bilar – rattade av inga mindre än fyrfaldiga F1-världsmästaren Sebastian Vettel, 36 år, och mycket erfarna David Coulthard, 52 år. Båda med förflutet i Red Bulls F1-team.

Världsmästarbilar

Bilarna är Red Bulls RB7 från 2011 och RB8 från 2012, båda från den tid då motorerna var V8:or på 2,4 liter med effektuttag på mellan 750 och 800 hästkrafter. Coulthard lade ned sin F1-karriär några år innan RB7 och RB8 tävlade i F1-mästerskapet, men han har kört dem en del i andra sammanhang, exempelvis uppvisningar.
Vettel däremot, han har goda tävlingserfarenheter med båda bilarna. I RB7 tog han sin andra VM-titel och i RB8 tog han sin tredje. Totalt vann han fyra titlar – 2010, 2011, 2012 och 2013.

Tyvärr får vi inte se bilarna ge järnet hela varvet runt då de begränsas av två säkerhetsbilar. Men ibland låter tysken Vettel och skotten Coulthard öka avståndet till den främre säkerhetsbilen för att kunna gasa på lite extra. Då ser vi verkligen vad det handlar om i fart, även om vi inte får ta del av grafik som visar hastighet och tid.

https://youtu.be/2-oslsgSaTI

Lauda snabbast

Niki Lauda är den som innehar rekordet runt Nürburgrings nordslinga i en Formel 1-bil. Det var under kvalet till Tysklands Grand Prix 1975 som österrikaren i sin Ferrari 312T slog till med tiden 6 minuter, 58 sekunder och 6 tiondelar. Det var första gången som någon kom under magiska sjuminutersgränsen på sträckan som på den tiden var 22,835 kilometer lång. I dag körs en två kilometer kortare sträcka – 20,832 kilometer.
Niki Lauda är fortfarande ensam om att ha kommit under sju minuter på långa slingan som var i bruk fram till 1982.