Vi tippar semifinalerna i fotbolls-VM

Nu börjar det dra ihop sig, endast fyra lag kvarstår i fotbolls-VM och Teknikens Värld fortsätter självklart att tippa vinnarna i semifinalerna – baserat på respektive lands bilindustri.

Nära fyra rätt av fyra möjliga, men det blev ”bara” tre rätt till slut efter att kvartsfinalspelet var över. Nu sätter vi tänderna i semifinalerna.

Brasilien-Tyskland

8 juli klockan 22.00 på TV4

Vårt tips: 3-5

Brasilien må ha en offensiv uppsättning rent bilindustrimässigt, men laget saknar till mångt och mycket eget spel. Landet har under många år förlitat sig på just den tyska bilindustrin med seglivade tillverkningsperioder av exempelvis Volkswagen Typ 1 och Typ 2. När Brasilien nu får möta originalet blir de lättlästa, trots rutin från egna biltillverkare som till exempel nedlagda Gurgel samt utländska aktörer som Ford, Fiat, GM och Renault. Dessutom saknar Brasilien sin spänstiga storstjärna Puma som försvann under 1990-talet. Bronsmatch väntar.

Världens tredje största bilproducerande land, som även har en imponerande bilhistoria, får en ganska enkel resa mot finalen då de känner motståndet väl. Tyskland har bredd och spets i truppen. Opel, Volkswagen, Audi, BMW och Mercedes och snabbe anfallaren från Zuffenhausen, Porsche, kryddas med en avbytarbänk bestående av Alpina, Ruf, Gumpert och flera andra matchavgörare. Det är jämnt en bra bit in på andra halvlek men när klockan tickar upp mot 90 minuter stänker den tyska lagmaskinen in ytterligare ett par mål och går segrande ur striden. Final på söndag blir det.

Nederländerna-Argentina

9 juli klockan 22.00 på SVT1

Vårt tips: 2-1

Nederländerna har egna bilmärken där DAF, numera endast tillverkare av tunga fordon, är den givna giganten. Vem minns inte Variomatic – den steglösa växellådan som försökte finta bort hela småbilsmarknaden? Personbilsdivisionen inom DAF köptes upp av svenska Volvo som också har starka band med landet. Landets Arjen Robben i bilbranschen är Donkervoort, en avskalad sportvagn i Lotus Seven-anda. Kampen mot Argentina är rekordjämn, men holländarna lurar till sig en straff precis innan slutet när tidigare Saab-ägaren Spyker med Victor Muller i spetsen lägger sig ner och kvider. Domaren går på tilltaget och straffen sitter säkert och Nederländerna går vidare till final.

Som sagt, detta blir en tajt historia. Argentina har sitt vapen i bredden. Många är de biltillverkare som har eller har haft stor lokal tillverkning i landet. Chevrolet, Fiat, Citroën, Renualt, Peugeot, Ford och Volkswagen, för att bara nämna några. De flesta är dock bilar som tillverkas i större omfattning någon annanstans, även om det funnits undantag, så som den udda Volkswagen 1500, som från början var en Dodge, och nationalklenoden IKA Torino. Därmed saknas den spetskompetens (läs skådespelarkunskaper) som Nederländerna besitter. Det blir respass för argentinarna i semi, bronsmatch nästa.