Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081014-f1-viasat-2008
081014-f1-viasat-2008
081014-f1-viasat-2008
081014-f1-viasat-2008

Viasat ändrar inte sitt beslut trots upprörda tv-tittare

Trots två uppmärksammade artiklar om Viasats förändringar där de två avslutande loppen av årets Formel 1-säsong flyttas till en ny betalkanal samt mer än 2 700 namnunderskrifter från personer som vill se säsongsavslutningen i TV6 så låter Viasat sig inte påverkas. Deras beslut står fast och kanalbytet sker om några dagar, mitt under den spännande upplösningen.

Det har antagligen inte gått någon förbi att Viasat håller på att utforma en ny motorsportkanal, Viasat Motor, där bland annat Formel 1-, STCC- och MotoGP-sändningarna ska visas med start redan den 17 oktober. Detta har rört upp många känslor, särskilt hos dem som hittills följt årets Formel 1-säsong på TV6. Dels för att de två kvarvarande loppen i år inte kommer att visas fritt för alla, dels för att F1-sändningarna hamnar i en betalkanal som inte alla har tillgång till. På bara drygt en vecka måste folk runt om i stugorna teckna nya abonnemang med tv-operatörer, köpa parabol eller helt enkelt sätta sig på närmaste sportbar för att få tillgång till den rafflande upplösningen där antingen Hamilton, Massa eller Kubica kommer att stå överst på pallen den 2 november.

På teknikensvarld.se har vi fått in över 2 700 namnunderskrifter från personer som önskar att Viasat tänker över sitt beslut och i stället visar de två avslutande Formel 1-loppen i TV6, så att alla kan ta del av det utan att behöva stressa på sig nya kanalabonnemang. Dessutom har våra två tidigare artiklar om ämnet hittills fört med sig 247 kommentarer från er läsare, där en övervägande majoritet är väldigt negativa till Viasats rockad. Många skriver till exempel att de aldrig kommer att bli Viasat-kunder medan flera berättar hur de har ringt och sagt upp sitt nuvarande abonnemang hos just Viasat.

Dessutom har vi på teknikensvarld.se (även under denna artikel) just nu en snabbfråga ställd till alla Formel 1-intresserade där man får svara om man tänker teckna abonnemang av nya betalkanalen Viasat Motor och på så vis kunna se de två avslutande loppen direkt från sin tv-fåtölj. 97 procent av de svarande tänker inte teckna något abonnemang hos Viasat.

Med detta som underlag valde vi i dag att ringa upp Karin Zingmark, presschef hos Viasat Sverige, för att höra på vilket sätt de tar åt sig av folks kritik och om de kommer att ändra på sitt beslut.

Kommer ni att ändra ert beslut?

– Jag förstår folks upprördhet, men vårt beslut att flytta Formel 1 till den nya betalkanalen står fast. Vid en sådan här flytt är det alltid någon sport som klipps mitt under säsongen, i det här fallet är det Formel 1 som kommer i kläm. Det är tyvärr oundvikligt.

Väldigt lite sport är gratis på tv i dag och vill man som tv-tittare underhållas av exempelvis Formel 1 så måste man betala för sig.

Vi gör nu en tung satsning på sport, där motorsport är en stor del i det hela. Den förhöjda bevakningen med bland annat nya experter och kommentatorer kommer att ge den bästa motorkanalen i Sverige. Utbudet i kanalen blir brett med satsningar på bland annat STCC och MotoGP.

Är ni inte rädda för att tittarna kommer att svika er nu och att Viasat Motor inte får den tittarskara som ni förväntar er?

Vår satsning har bemötts av uppskattning och är efterlängtad av (motor)sportintresserade. Jag förstår att de som tidigare sett Formel 1 på TV6 är besvikna, men många andra, exempelvis våra befintliga Viasat Sport-kunder, visar förståelse för flytten och är positiva till att de får en renodlad motorsportkanal där de får fördjupad information och upplevelse.

Ni berättade tidigare för oss att i princip alla kan få in den nya motorkanalen, men många av våra läsare har hört av sig och sagt att så är inte fallet. Vem har rätt och vem har fel?

Har man kabel-tv via de stora operatörerna (Comhem, Canal Digital eller Tele2), bredbands-tv från Telia eller Bredbandsbolaget eller egen parabol så har man möjlighet att se på Viasat Motor. Tyvärr är det i dag inte möjligt att se Viasat Motor via marknätet (Boxer exempelvis) eftersom det inte finns plats för fler kanaler i nuläget.

Kan ni garantera era tittare att de får se hela nästa säsong i sin helhet i Viasat Motor utan nya kanaländringar?

Vi har tecknat ett treårsavtal för bevakningen av Formel 1 och Viasat Motor är en långsiktig satsning. Så våra tittare kan känna sig lugna.

Just nu, kl 21.00 den 14 oktober, har vi fått in

fler än 3 300 namnunderskrifter.