Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: STCC

Viktförändringar till STCC-finalen i sista sekund

Dagen innan STCC-finalen sätter igång ändrar STCC reglementet. Det ändrar förutsättningarna och ger Volkswagen en klar fördel över ledande Chevrolet.

De biogasdrivna Volkswagen Scirocco-bilarna, där Johan Kristoffersson är det tunga namnet, trea totalt, tappar 30 kilo i vikt i jämförelse med Chevrolet Cruze som leder mästerskapet dubbelt med Rickard Rydell i ledning före dansken Michel Nykjaer.

 30 kilo kanske inte låter så mycket men är en betydande massa när det gäller acceleration och broms. Att Volkswagen-bilarna tappar detta är förstås en stor fördel för dem.

 För en utomstående kan det tyckas obegripligt att så sker då Volkswagen-bilarna inte varit speciellt mycket långsammare än Chevrolet i de senaste tävlingarna. Att Johan Kristoffersson tappade ledningen i mästerskapet berodde på en kollision på Knutstorp med Michel Nykjaer.

 STCC:s tekniske chef Johnny Haraldsson:

 – Att vi har möjligheten att när som helst korrigera i reglementet är ingen nyhet och att vi väljer att göra det nu har inget att göra med att det är final. Våra data om varvtider och hastigheter pekar på att någonting måste göras.

 Niklas Karlsson, teamchef Chevrolet Motorsport:

 – Vi har svårt att förstå beslutet att reducera våra motståndares vikt strax före en sådan viktig final. Det är ett oväntat beslut.

 Tommy Kristoffersson, chef KMS:

 – Att det skett förändringar under säsong är ingen hemlighet, det är bara att det inte gått ut offentligt. Nu har det gjort det och då blir det den här diskussionen inför finalen vilket är olyckligt.

 STCC-finalen avgörs på Solvalla i helgen.