Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kalle Rovanperä förste finske rallyvärldsmästare sedan Marcus Grönholm 2002Kalle Rovanperä förste finske rallyvärldsmästare sedan Marcus Grönholm 2002Kalle Rovanperä förste finske rallyvärldsmästare sedan Marcus Grönholm 2002
Kalle Rovanperä förste finske rallyvärldsmästare sedan Marcus Grönholm 2002 Foto: IMAGO/NIKOS KATIKIS / IMAGO/PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Vinnaren i Svenska rallyt också världsmästare

Om det blir seger i Svenska rallyt blir det allt som oftast också seger totalt.

Nu har det hänt igen.

Kalle Rovanperä var överlägsen i Sverige och Umeå i februari och efter seger på Nya Zeeland säkrade han VM-titeln, som den yngste mästaren hittills.

Vid 22 års ålder kan finländaren Kalle Rovanperä titulera sig världsmästare. Rovanperä är också den yngste hittills att vinna titeln och trots att Finland dominerar sporten med många toppförare är det den första finska VM-titeln i rally sedan Marcus Grönholm vann 2002.

Däremellan har förare som Sebastien Ogier och Sebastien Loëb radat upp segrar. Ni talar mycket för att en ny generation tagit över på allvar.

Svenska Oliver Solberg gjorde sitt näst bästa VM-rally med en femteplats tiotalt och dessutom körde Solberg till sig en poäng i den avslutande Power Stage.

Succé för Solberg

Vi minns att Rovenperä var snabbast även i den svenska VM-deltävlingen på snö och is i Umeå och finländaren har dominerat året säsong. Hyundai-förarna Ott Tänak och Thierry Neuville ligger närmast bakom men kan inte ta ifatt Toyota-förarens försprång under årets två sista tävling, i Spanien och Japan.

– Att uppnå det för första gången i Rally New Zealand är extra häftigt och minnesvärt för mig. Målet med tävlingen var att fullfölja och få värdefull erfarenhet av de speciella vägarna i Nya Zeeland. Det är väldigt viktigt för framtiden att förstå hur bilen fungerar på de här vägarna, sa Oliver Solberg efter succén.

Tidigare i år var Solberg fyra i Belgiens VM-deltävling och han var sexa i Sverige. Solberg är på 12:e plats totalt inför avslutningen och kan avancera och nå en topp-tio-plats med bra resultat i Spanien och Japan.

Rally Nya Zeeland

1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2hr 48min 1.4sec

2. S Ogier / B Veillas FRA Toyota GR Yaris +34.6sec

3. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +48.5sec

4. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +1min 58.8sec

5. O Solberg / E Edmondson SWE Hyundai i20 N +3min 55.3sec

6. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N Rally2 +10min 3.7sec