Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: Volkswagen
2 AV 3
Foto: Bildagentur Kräling / Volkswagen AG
3 AV 3
Foto: Tom Banks / Volkswagen

Volkswagen lägger helt ner motorsport – satsar på elbilar

Volkswagen meddelar att de lägger ner sin motorsportavdelning och kommer att satsa på elektrisk mobilitet.

För drygt ett år sedan rapporterade vi om att Volkswagen skulle sluta med all form av motorsport som har med bensin- och dieseldrivna bilar att göra. Planen var då att helt satsa på motorsport med eldrivna bilar med bland annat värstingen ID.R i frontlinjen.
Nu har de tagit det hela ett steg längre och meddelar att de lägger ner hela sin motorsportavdelning vilket betyder att en era som sträckt sig över drygt 50 år nu går i graven.
– Volkswagen är på väg att bli den ledande leverantören av hållbar e-mobilitet. För detta ändamål slår vi samman våra styrkor och har beslutat att avsluta märkets egna motorsportsaktiviteter, säger Frank Welsch, styrelsemedlem med ansvar för utveckling.

Han meddelar också att personal anställda hos Volkswagen Motorsport GmbH som drabbas kommer att integreras i Volkswagen AG.
– Den djupa tekniska kompetensen och kunskapen från ID.R-projektet kommer att finnas kvar hos företaget och hjälper oss att sätta ytterligare effektiva modeller från ID.-familjen på vägen, säger Welsch.

Till Volkswagen Motorsports största framgångar räknas bland annat tre vinster i Dakarrallyt 2009-2011, fyra WRC-titlar 2013-2016, och tre världsmästerskapstitlar i rallycross 2017, 2018 och 2020. Det senare med Johan Kristoffersson som förare.