Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: mediaempire.se

Volkswagen öppna för nya STCC

Volkswagen stänger inte dörren för ett fortsatt deltagande i STCC, men denna gång med bilar klädda i TTA-skrud.

För en vecka sedan blev det klart att STCC och TTA blir en och samma serie under namnet STCC – Elitserien i Racing, genom att STCC anammar TTA-reglementet.

 Under 2013 kommer serien att köras med ett orört reglemente, men till 2014 är målsättningen att bilarna skall få mer märkesunik teknik.

 Primärt fokus ligger på att börja använda biltillverkarnas egna 1,6-liters turbomotorer. Den typen av motor - även kallad ”Global Race Engine eller Världsmotorn” - finns tillgänglig hos flertalet biltillverkare. Den används även i till exempel WRC och WTCC.

Volkswagengruppen med VW, Seat och Skoda har motorer, Chevrolet, Volvo, PSA-gruppen genom Citroën och Peugeot, Ford och Mini likaså.

Det här gör att Volkswagen nu deklarerar en ambition att ställa upp i STCC 2014. Volkswagen Motorsport i Tyskland är beredda att delta i en arbetsgrupp för att utarbeta ett tydligt reglemente för 2014.

– Vi ser fram emot att vara med i en sådan grupp tillsammans med representanter från andra biltillverkare, STCC och Svenska Bilsportförbundet, säger Jost Capito, chef för Volkswagen Motorsport.

 Volvo, som genom Polestar vann tre av tre möjliga titlar i TTA under 2012, ställer sig positiva till möjligheten att börja använda egna Global Race Engine motorer från 2014.

 – Vi ser fram emot ett sådant samarbete. Desto tidigare och tydligare fler bilmärken engagerar sig i ett framtida STCC-deltagande, desto snarare går det att föra in mer egen teknik i bilarna, säger Derek Crabb, chef för Volvo Motorsport.

 Kruxet är att 1,6 turbomotorerna är tämligen dyra, de kostar runt en miljon och det finns i dagsläget ingen motorbyggare som tillverkat en motor som kan säljas till de som inte har tillgång till motorer ”in house”.