Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: OBS! Illustration

Volkswagen sägs undersöka Formel 1-inträde

Med Mercedes framgångsrika Formel 1-år som underlag sägs nu Volkswagen vara sugna och tittar därför på möjligheten till ett inträde i motorsportens kungaklass.

Det är brittiska BBC som skriver att Volkswagen undersöker möjligheterna att deltaga i Formel 1. De ska ha blivit triggade av Mercedes framgångar under framför allt den säsong som avslutades för snart två veckor sedan. Mercedes vann som bekant konstruktörstiteln med stor marginal samtidigt som deras båda förare slutade på första och andra plats i förarmästerskapet.

Det uppges att det finns ett hinder för en eventuell Volkswagen-satsning och det hindret stavas Bernie Ecclestone, Formel 1-motorsportens överhuvud. Volkswagens styrelseordförande Ferdinand Piëch och Ecclestone är nämligen inte såta vänner. För att en Volkswagen-satsning ska kunna bli verklighet måste en av herrarna försvinna. Frågan är om det ens är möjligt.

Om Volkswagen skulle ge sig in i Formel 1-branschen är det inte säkert att det blir under Volkswagen-flagg. Audi är det varumärke som det spekuleras mest i, bland annat eftersom Ferraris tidigare F1-stallchef Stefano Domenicali sedan två månader tillbaka anlitats av just Audi. Domenicali avgick som stallchef för Ferrari i våras.

Men det finns många andra varumärken under Volkswagens paraply. Porsche skulle antagligen passa fint på Formel 1-bilar. Men mest uppmärksamhet skulle helt klart Skoda eller Seat skapa. Dessutom finns Lamborghini, Bugatti och Bentley i koncernen.

Om detta bara är rena spekulationer eller inte får framtiden utvisa. Vi vet sedan tidigare att det inte är en dans på rosor att driva ett Formel 1-stall. Det kostar multum och till och med stora Toyota ansåg det vara för ekonomiskt tungt att de drog sig ur för några år sedan. Men en skjuts upp för varumärket kan det absolut vara, framför allt om bilarna placerar sig högt upp i resultatlistorna. Då kan Formel 1-deltagandet även användas i marknadsföringen utanför F1-scenen, så som Renault har gjort under många år.