Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagens elbil krossade Pikes Peak-rekordet

Volkswagen hade med elbilen I.D. R Pikes Peak siktet inställt på att krossa rekordtiden för just elbilar. Det blev bättre än så. Elbilen krossade till och med Sébastien Loebs rekord från 2013 som sattes av en bensindriven bil.

I helgen avgjordes årets upplaga av Pikes Peak International Hill Climb, en backtävling upp för det 4 302 meter höga berget Pikes Peak i Colorado. Själva körningen är knappt två mil lång med en genomsnittlig lutning på 7,2 procent och sträcker sig över 156 kurvor innan målgången uppe på toppen.

Volkswagen ställde i år upp i tävlingen med en elbil vid namn I.D. R Pikes Peak

 som rattades av fransmannen Romain Dumas. Den 1 100 tunga elbilen drar nytta av kraften från två elmotorer på 680 hästkrafter och 650 newtonmeter som vi drivning på alla fyra hjul når 100 km/h på 2,25 sekunder och en toppfart på 240 km/h.Med fransmannen i förarsätet och nämnda prestandasiffror räckte det till en ny makalös rekordtid, inte bara för elbilar – som siktet var inställt på – utan för samtliga klasser oavsett drivlina.

https://youtu.be/y3_Cj3YtUT0

När Volkswagen I.D. R Pikes Peak och Romain Dumas korsade mållinjen på 4 300 meters höjd stoppades klockan på 7 minuter, 57 sekunder och 148 tusendelar. Det är första gången någonsin som en bil når under åtta minuter i Pikes Peak-tävlingen. Tiden är dessutom cirka 16,5 sekunder snabbare än 

Sébastien Loebs rekordtid från 2013 som han satte i en Peugeot 208 T16.

Foto: Jason Zindroski

I.D. R Pikes Peaks tid är dessutom nästan exakt en minut snabbare än det tidigare elbilsrekordet som sattes av Rhys Millen 2016 i en eO PP1000. Den tidigare rekordtiden löd 8 minuter, 57 sekunder och 118 tusendelar.

− Grymt bra! Vi överträffade även våra egna höga förväntningar med detta resultat. Sedan den här veckans tester har vi visat att det var möjligt att slå det övergripande rekordet. För att lyckas måste allting klaffa perfekt, från tekniken till föraren. Och vädret spelade också en viktig roll. Att allt fungerade så smidigt är en otrolig känsla och det nya rekordet på Pikes Peak är glasyren på tårtan, säger I.D. R Pikes Peak-föraren Romain Dumas och fortsätter:

− Jag kan fortfarande inte ta in att Volkswagen och mitt namn ligger bakom denna otroliga tid. I.D. R Pikes Peak är den mest imponerande bil jag någonsin kört i tävlingssammanhang. Den elektriska drivlinan innebär att många saker är olika och jag lärde mig mycket under projektet. Teamet gjorde ett obeskrivligt noggrant men samtidigt avslappnat jobb. Vi fick inte bara det önskade resultatet, utan lagandan var också perfekt. Jag är otroligt stolt över att ha varit en del av detta.

Foto: louisyio@gmail.com