Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo kan börja tävla med kombi igen!

Standardvagnsmästerskapet i Australien, V8 Supercars, ska inför säsongen 2017 tillåta annat än V8-motorer och sedankarosser. Det öppnar upp för kombi-comeback på racerbanorna för Volvo.

Alla minns hur Volvo stal showen 1994 när märket gjorde internationell racingcomeback genom att deltaga i BTCC med 855, det vill säga kombiversionen av 850 (se bild nedan). Karossformerna till trots gjorde bilen bra ifrån sig. Tyvärr övergick Volvo till sedanversionen redan 1995 på grund av ändringar i tävlingsreglementet.

Sedan dess är det många som har ropat på att återigen få se kombibilar i standardvagnsmästerskap runt om i världen. Det är något visst med det och trots att det ger extra tid i rampljuset är det bara en biltillverkare som har hakat på, nämligen Honda. Nu kan också Volvo vara på gång igen med att tävla med kombibilar i och med att australiensiska V8 Supercars gör om tävlingsreglementet inför 2017 års säsong. Från och med det året ska det bli fritt fram att tävla med annat än V8-motorer, det vill säga turboladdade fyror och sexor, och annat än sedankarosser. Sistnämnda öppnar därmed upp för Volvo att återigen hamna i blickfånget även om segrarna skulle utebli.

Enligt ett anonymt tips till oss ska Volvo och Polestar Racing vara mer än sugna på att ställa upp med en V60 i V8 Supercars från och med 2017. I dag tävlar de med sedanen S60 med en V8 under huven. Kanske kan Volvo och Polestar dessutom klämma ner nya tvåliters VEA-motorn med 450 hästkrafter (provkörning på länken), som har kapacitet för högre effekt, för att låta en fyrcylindrig V60 sätta dit sedankonkurrenter med grövre doningar under huven!?

Vi får hoppas på det!

Bilden ovan, som vi förmodar har läckt från Volvo eller Polestar, visar hur Volvo V60 med V8 Supercars-livery skulle kunna se ut.