Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo köper hela Polestar

Volvo och Polestar har en lång historia tillsammans. Nu slår de båda företagen ihop sina påsar på riktigt när Volvo nu köper 100 procent av Polestar.

Sedan Polestars grundande 1996 har Volvo haft ett nära motorsportsamarbete med företaget. Sedan ett antal år tillbaka har Volvo och Polestar utökat sitt samarbete till att även inkludera prestandahöjande paket till olika Volvo-modeller och på senare år byggs rena prestandamodeller med Polestars hjälp.

I dag berättar Volvo att de köper företaget Polestar till 100 procent, inklusive varumärket Polestar.

– Att köra en Volvo Polestar är en speciell upplevelse. Vi vill göra den upplevelsen tillgänglig för fler Volvo-förare och ställer därför Volvos samlade resurser till förfogande för utvecklingen av Polestar som modellnamn för våra prestandabilar, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

Inga detaljer om affären har offentliggjorts i dagsläget, men alla Polestar-anställda blir Volvo-anställda. Siktet är inställt på att årligen sälja mellan 1 000 och 1 500 Polestar-bilar. Under 2015 räknar man med 750 sålda bilar.

Polestar-tävlingsteamet kommer att fortsätta under Christian Dahls styre, men under ett nytt namn. Christian Dahl, den som tidigare ägde Polestar, kommer fortsatt att jobba med varumärket Polestar.

– Vi är extremt nöjda med utvecklingen av prestandasamarbetet med Volvo, men i grund och botten är vi ändå ett tävlingsstall. Nu får vi möjlighet att ägna full kraft åt vår kärnverksamhet – att utveckla och tävla med Volvo-bilar, säger Christian Dahl.

Affären innebär att Volvo nu har sin egen prestandaavdelning, precis som Audi har quattro GmbH, BMW har BMW M GmbH och Mercedes har Mercedes-AMG GmbH.