Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo-lastbilen ”The Iron Knight” slog hastighetsrekord

Volvo Lastvagnar har gjort det igen – skapat en reklamfilm som viralt sprider sig över världen. Denna gång var det ingen Van Damme i huvudrollen, i stället är det svensken Boije Ovebrink och en specialbyggd, väldigt snabb lastbil som är i fokus.

https://youtu.be/EIQsQ4FKUqs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Volvo Lastvagnars, eller Volvos Trucks som företaget heter internationellt, marknadsavdelning lyckas gång på gång. Än en gång är det märkets dubbelkopplingslåda I-Shift som ska marknadsföras, och än en gång är det en film på YouTube som ska göra jobbat genom att spridas viralt.

Den svenska lastbilstillverkaren har denna gång fokuserat på att slå två internationella hastighetsrekord, något man har lyckats med flertalet gånger tidigare, senast 2012 då lastbilen ”Mean Green” slog till med nytt hastighetsrekord över 1 000 meter med flygande start. Medelhastigheten mättes då till 236,6 km/h.

I nya filmen får vi följa med bil- och truckracingföraren Boije Ovebrink, som redan slagit två rekord med ”The Wild Wiking” och tidigare nämnda ”Mean Green”, i en helt ny lastbil – 4,5 ton tunga ”The Iron Knight”. Den är specialbyggd för ändamålet och drivlinan består av en 13 liter stor dieselmotor (modifierad D13-motor) sammankopplad med dubbelkopplingslådan I-Shift. Enorma 2 400 hästkrafter och 6 000 newtonmeter levereras. 0-100 km/h går enligt uppgift på 4,6 sekunder.

– Specialister från flera olika avdelningar inom Volvo Lastvagnar har jobbat tätt ihop för att utveckla en lastbil med oöverträffad prestanda. Bortsett från Volvo Lastvagnars drivlina, som är ”The Iron Knights” hjärta och själ, så har vi konstruerat lastbilen från grunden. Att vi sedan lyckades ta hem inte bara ett rekord utan två är fantastiskt roligt, säger Olof Johansson, tekniker på Volvo Lastvagnar.

Så hur gick det? Som vi ser i filmen accelererade Boije Ovebrink så häftigt att den efterföljande helikoptern sägs ha svårt att hänga med. Med stillastående start trycker Boije Ovebrink plattan mot mattan för att under första stinten avverka de 1 000 meterna på 21,33 sekunder, nästan tre tiondelar snabbare än det tidigare världsrekordet på 21,596 sekunder, som för övrigt sattes av just Boije Ovebrink.

Men en stint räcker inte för nytt rekord. Inom en timme efter första måste en andra stint över 1 000 meter åt andra hållet köras. När så gjordes klockades lastbilen för 21,24 sekunder och snittiden blev därför 21,290 sekunder och medelhastigheten var 169,093 km/h – nytt internationellt hastighetsrekord.

Ännu ett internationellt hastighetsrekord sattes, nämligen över 500 meter. 13,710 sekunder blev tiden med en medelhastighet på 131,291 km/h.

Toppfarten som nåddes på Skellefteå Drive Center registrerades till 276 km/h. ”The Iron Knight” är med andra ord en riktigt snabb lastbil, på alla sätt och vis.

– Volvo Lastvagnars ”The Iron Knight” går att sammanfatta med ett enda ord: perfektion. Den är vacker att titta på och ett kraftpaket utan dess like att köra. Det blir den tredje rekordlastbilen som jag kör, och jag kan inte tänka mig en bättre uppföljare till ”Wild Viking” och ”Mean Green”, säger Boije Ovebrink som har över 30 års erfarenhet från bland annat truckracing.– Det här bevisar att vår växellåda I-Shift Dual Clutch har en enorm potential och inte sviker under extrema förhållanden. Att rekordlastbilen använder samma växellåda som finns i våra serietillverkade FH-lastbilar är något som vi är väldigt stolta över, säger Claes Nilsson, vd på Volvo Lastvagnar.

https://youtu.be/ZhR6r-SeeU8

Gilla på Facebook för fler videoklipp!